WhatsApp

Voortaan dat irritante groepsgesprek kunnen weigeren: 'Dat is een zegen'

14 februari 2019 19:05 Aangepast: 15 februari 2019 07:16
Archieffoto Beeld © Bloomberg

Opeens zit je wéér in een WhatsAppgroep. 'Cadeautje voor Sander', heet het. Maar met bijna alle deelnemers zit je ook al in een andere WhatsAppgroep. Wat doe je dan? Erin blijven of eruit gaan, met het gevolg dat mensen het je kwalijk nemen?

WhatsApp test op dit moment een optie waarbij gebruikers zelf kunnen bepalen of ze aan een groepsgesprek toegevoegd willen worden. Waarschijnlijk is de nieuwe optie met de eerstvolgende update voor alle gebruikers beschikbaar. 

Luisteren

Universitair docent Imar de Vries van de Universiteit Utrecht begrijpt de nieuwe optie wel. Hij houdt zich bezig met de veranderende communicatietechnologie. "Partijen als Facebook - waar WhatsApp onder valt - luisteren beter naar de gebruikers. Dat moeten ze ook wel nu er steeds kritische berichten naar buiten komen over het delen van data. De gebruiker voelt zich slachtoffer van hoe de social media-platformen hen naar binnen heeft gelokt." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

WhatsApp krijgt optie voor weigeren groepsgesprekken

Hij ziet dat de platformen veranderen en gebruiksvriendelijker worden. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook bij Instagram, dat eveneens onder Facebook valt. "Daar staat sinds kort aangegeven als je alle nieuwe posts hebt gezien. Je kan dat opvatten als: je hoeft niet meer verder te scrollen, want je hebt alles al gehad."

Goodwill

Die updates zijn volgens De Vries opmerkelijk. In principe zijn Instagram en WhatsApp er zelf weinig bij gebaat omdat consumenten minder lang van de applicatie gebruikmaken. "Maar ze kweken nu wel goodwill bij het publiek."

Voor de gebruiker is het een zegen en kan het lastige dilemma's voorkomen, meent etiquettedeskundige Lilian Woltering. "Ik zou wel adviseren om in een persoonlijk gesprek aan te geven waarom je een uitnodiging voor een groepsapp weigert. Misschien dat er een standaardtekst moet komen als: 'Dank je wel voor de uitnodiging, maar ik sla deze groep even over'."

Terreur

Woltering ziet dat veel mensen een 'WhatsApp-druk' ervaren. "Ik hoorde het vandaag weer van iemand. Ze vond het zoveel terreur, al die berichtjes in een groepsapp, die ook 's avonds laat binnenkomen. Hoewel je het geluid kunt afzetten, ervaren veel mensen die sociale druk om meteen te antwoorden." 

Zomaar uit een groepsapp stappen, zoals nu vaak gebeurt, kan verkeerd worden geïnterpreteerd. "Straks geef je mensen tenminste de keuze of ze ergens aan willen deelnemen."

Afwijzen of accepteren?

WhatsApp-gebruikers krijgen straks in de privacy-instellingen van de app een nieuwe optie. Onder 'Groepen' kan straks gekozen worden wie de gebruiker automatisch kan toevoegen aan groepsgesprekken. Er is keuze uit: 'iedereen', 'alleen contacten' of 'niemand'.

De eerste keuze was tot nu toe de standaard: iedereen kon je toevoegen. Bij de optie 'contacten' kunnen alleen de personen in je adresbestand je direct toevoegen aan een groepsgesprek. Heb je 'niemand' aan staan, dan kan niemand je ongevraagd toevoegen en krijg je altijd eerst een uitnodiging.

De uitnodiging heeft de vorm van een nieuwe chat, met twee knoppen: accepteren en afwijzen. Wie wordt uitgenodigd voor een nieuw groepsgesprek heeft 72 uur om te reageren, daarna wordt de uitnodiging automatisch afgewezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore