Nog twee jaar

Minister: Nederland blijft gewoon tot 2021 in Afghanistan

14 februari 2019 14:30 Aangepast: 14 februari 2019 14:47
Nederlandse militairen in Afghanistan. Beeld © ANP

Nederlandse militairen blijven de komende jaren actief in Afghanistan, want de Amerikaanse ondersteuning is gegarandeerd. Dat zegt minister Bijleveld na afloop van het overleg met haar NAVO-collega's. "Wat mij betreft verandert er niks aan het blijven tot 2021, omdat juist hier een lange weg te gaan is."

In december waren er berichten over een gedeeltelijke Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan. VS en de Taliban zijn bezig met gesprekken om tot een vredesakkoord te komen. 

Ondersteuning

NAVO-landen hopen dat de besprekingen uiteindelijk leiden tot vredes, maar volgens Bijleveld zijn berichten over een terugtrekking nu 'niet aan de orde'. Duitsland en Nederland zijn actief in het noorden van Afghanistan en afhankelijk van Amerikaanse ondersteuning.

"Mijn Duitse collega en ik hebben dit punt nadrukkelijk naar voren gebracht. We moeten de ondersteuning hebben, anders kunnen we daar niet opereren en die is op dit moment gegarandeerd", zegt Bijleveld na afloop van overleg. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Trump haalt helft Amerikaanse troepen uit Afghanistan'

Lange weg te gaan

In de zomer besloot het Nederlandse kabinet om het aantal Nederlandse militairen uit te breiden tot 160 militairen. Ter plaatse trainen de Nederlanders onder andere Afghaanse troepen. "Wat mij betreft verandert er niks aan het blijven tot 2021, omdat juist hier een lange weg te gaan is", zegt Bijleveld. "Je moet werken aan stabiele democratie, het leger en mensenrechten."

Als er sprake is van een terugtrekking, dan nemen de NAVO-landen dat besluit gezamenlijk. "We zitten samen in deze missie en nemen beslissingen over de toekomst van deze missie samen", zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg in een persconferentie. Ook de huidige Amerikaanse interim-minister van Defensie, Shanahan, benadrukte dat er geen sprake is van "een eenzijde troepenvermindering".

De oorlog in Afghanistan duurt nu ruim 17 jaar en de NAVO-landen werken samen in de operatie Resolute Support. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Minister Bijleveld: vertrek VS uit Afghanistan komt niet op 'goed moment'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore