Oerdriften vs. verstand

Temptation Island te ordinair? Dit is waarom je toch moet kijken

14 februari 2019 14:02 Aangepast: 14 februari 2019 14:13
De verleidsters van dit jaar. Beeld © RTL

Halfnaakte mensen, veel alcohol en beelden die het daglicht niet kunnen verdragen. Het kan maar één ding betekenen: Temptation Island begint weer op tv. Maar er zijn ook mensen die nooit kijken, zoals de auteur van dit artikel. Waarom zou ik toch moeten kijken?

In Temptation Island testen vier koppels hun relatie. Bij aankomst in het resort worden ze van elkaar gescheiden. Ze worden ondergedompeld in de wereld van de verleiders en die hebben maar één doel: ervoor zorgen dat ze zo snel mogelijk vreemdgaan. Alles wordt gefilmd, en die beelden worden uiteraard getoond aan de partner.

1. Je emoties gaan alle kanten op

Woede, blijdschap, haat, menig kijker van het programma weet niet wat hij of zij aanmoet met alle emoties. Zo ook fan van het eerste uur Olcay Gulsen. Zij kan niet wachten tot het nieuwe seizoen weer begint. 

Zij was gisteren aan tafel bij RTL Late Night duidelijk: "Het fascineert mij. Ik vind het heel interessant. Ook wat het met mijzelf doet. Soms haat ik een kandidaat en heb ik medeleven met degene die bedrogen wordt, dat maakt me echt in de war. Al die emoties."

2. Je bent eigenlijk jaloers op de deelnemers

Drie weken uit de band springen, terwijl je in de zon met een heerlijk drankje in de hand staat. En oja, er zijn heel veel mensen om je heen die maar één ding willen: jou. "Het is de natte droom van heel veel mensen die nooit uit zal komen", zegt gedragsbioloog Patrick van Veen. 

"Ik denk dat heel veel mensen best een keer op die manier uit de band willen springen. Ook hoogopgeleide mensen. Neem mensen die op hun 35ste een burn-out hebben en dan denken: had ik maar andere keuzes gemaakt." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Smullen: Heftige nieuwe beelden van Temptation Island

3. Je gaat in discussie met jezelf

In de westerse wereld hebben wij normen en waarden waarin het not done is om vreemd te gaan. Maar ons binnenste zegt wat anders, en dat legt het programma bloot. "We leven in strakke kaders", zegt Van Veen. Maar onder die regels gaat 'de natuur' schuil.

"Veel mensen zeggen: dit kan niet wat er gebeurt. Maar de statistieken zeggen wat anders. Mensen gaan massaal vreemd en er wordt veel geflirt. Onder onze cultuur zit iets dat veel sterker is. Dat is de oerdrift."

4. Als je kijkt, kun je meepraten

"Heb je het gezien?" Je hoort je collega's al praten, de dag na Temptation Island. Waarschijnlijk spreken ze hun afschuw uit over alles wat er gebeurd is in het programma, want zo werkt ons mechanisme. "Kijk eens dit is slecht, dat is slecht, zo zullen de gesprekken gaan", zegt Van Veen. Heb jij ook gekeken, dan kun je met ze meedoen, maar je kunt ook een andere mening hebben, zo lees je in het volgende punt. 

De verleiders. De verleiders.

5. We kunnen er met zijn allen wat van leren 

We spreken met zijn allen schande van het programma, en onze normen worden waarschijnlijk alleen maar scherper neergezet, zegt Van Veen. "Politici zullen ook zeggen: moeten we dit wel willen? Wat je dan bereikt is dat mensen aseksueel worden."

Van Veen stelt een andere denkwijze voor: "Wat we misschien zouden moeten leren is dat die oerdrift er nou eenmaal is. En misschien kunnen oersaaie ingeslapen stelletjes leren hoe je weer wat spanning in de relatie brengt."

Hoe laat en waar?

Temptation Island is vanavond om 20.30 uur te zien op RTL5, de tweede aflevering is direct daarna te zien. Ook op Videoland kun je terecht. Vorig seizoen keken er geregeld meer dan 600.000 mensen naar het programma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Rick Brandsteder: 'Temptation gaat tegen mijn principes in'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`