Nieuwe fase zaak-Holleeder

OM gelooft weinig van verklaringen Holleeder: 'Hij spreekt zijn eigen waarheid'

14 februari 2019 11:29 Aangepast: 14 februari 2019 11:44
Willem Holleeder. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het allereerste deel van het slotbetoog in de strafzaak tegen Willem Holleeder aangegeven dat het weinig gelooft van de verklaringen die Holleeder heeft afgelegd.

Volgens officier Sabine Tammes heeft Holleeder heeft door de jaren heen stellige uitspraken gedaan over het vertellen van de waarheid, maar past hij die waarheid telkens aan. "Zoals de wind waait, waait mijn rokje."

'Holleeder spreekt eigen waarheid'

Volgens de aanklaagster legde Holleeder gedurende zijn strafzaak verklaringen af die volgens haar 'in strijd zijn' met de uitkomsten van het onderzoek. "Holleeder spreekt voortdurend zijn eigen waarheid met gebruikmaking van waargebeurde feiten", zei ze. Daarmee zou hij vooral getuigenissen van anderen die hem niet goed uitkomen hebben willen 'diskwalificeren'.

Willem Holleeder, de bekendste crimineel van Nederland:

De zaak-Holleeder is in de volgende fase beland. In deze video een portret van de hoofdpersoon.

Ook stelde het OM dat in de verklaringen van Holleeder allerlei mensen figureren die een bepaalde rol hebben vervuld, maar van wie hij telkens geen naam heeft willen noemen. "Dat lijkt een gebaar om anderen buiten schot te houden, maar in onze ogen dient het maar een doel: maskeren dat zijn eigen verklaringen worden tegengesproken en zijn eigen waarheid in stand houden."

Holleeder zit sinds december 2014 vast en wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties in de onderwereld. Hij heeft de aantijgingen stelselmatig ontkend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Levenslang dreigt voor de altijd voorzichtige Holleeder: 'Hij communiceerde heel slim'

`