Top 10 Taalvoutjes

Taalvoutjes-verkiezing 2018: bevroren vegetarische slager en erotische suiker

13 februari 2019 11:23 Aangepast: 13 februari 2019 13:00
De winnaar van de Voute Verkiezing 2018. Beeld © taalvoutjes.nl

De tien grappigste taalfouten van 2018 zijn bekend. De bezoekers van de website Taalvoutjes.nl konden het hardst lachen om een bevroren vegetarische slager: 'De vegetarische slager ligt vanaf nu in de diepvries op de slagerij-afdeling'.

De winnaar van de verkiezing werd vanochtend bekendgemaakt in het radioprogramma Jan-Willem Start Op op radio 2.

Sinds 2013 verzamelt de website bewuste en onbewuste Nederlandse taalfouten. Daaruit selecteert de site ieder jaar een handvol hilarische missers. In de top tien van afgelopen jaar staan onder andere komische fouten van een supermarkt, school en een aantal dagbladen.

 

Grappige fout

"Het gaat bij de verkiezing vooral om een fout die door de misser eigenlijk heel grappig wordt", zei Vellah Bogle van Taalvoutjes in het radioprogramma. "Als een letter ontbreekt, of iemand iets dubbelzinnigs opschrijft, kunnen er heel grappige dingen ontstaan."

Bogle denkt niet dat alle foutjes per ongeluk gemaakt worden. "Ik verdenk journalisten ervan een melige kop te verzinnen." De krantenkop 'Dildobende had maar één lid', die op nummer tien eindigde dit jaar, noemt ze als voorbeeld. "Ik vermoed dat de journalist ook wel inzag wat daar gebeurde."

Op de website van Taalvoutjes is de top tien te bekijken. Ook de verkiezingen van de afgelopen jaren staan erop. De site is wel wat lastig bereikbaar door alle drukte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore