Ga naar de inhoud
Mantelzorg niet niks

Viroen zorgt 40 uur per week voor zijn moeder: 'Diepe dalen overwinnen'

Viroen Soebedar en zijn moeder Beeld © Eigen foto

Hij helpt met douchen, eten en naar de wc gaan, bijna veertig uur per week zorgt Viroen Soebedar voor zijn moeder. In 2011 kreeg ze een reeks hersenbloedingen. De toen nog 16-jarige Viroen werd van de ene op de andere dag mantelzorger.

De moeder van Viroen is zowel aan haar linker- als rechterzijde verlamd en heeft nierproblemen. Ze moet elke dag van het verzorgingstehuis naar een dialysecentrum. Viroen of zijn vader halen haar daar elke dag in het begin van de avond op en brengen haar dan terug naar het verzorgingstehuis. Daar moet ze dan nog eten, douchen en uiteindelijk naar bed.

Baan
Lees ook:
Baan én mantelzorg vaak nauwelijks te doen, tijdsdruk te hoog

Zware last

Viroens dagen zijn druk en dat is soms zwaar. Hij heeft een baan voor gemiddeld 24 tot 32 uur per week en heeft onlangs zijn studie bedrijfskunde afgerond. Vooral het eerste jaar dat zijn moeder ziek was, was zwaar. Viroen zat nog op de havo en moest zijn diploma halen. "Het was een moeilijk jaar. Ik moest in een keer volwassen worden", zegt hij. "Maar ik wilde per se mijn opleiding afronden en dat is gelukt." 

Veel vrije tijd houdt hij niet over. In het begin was hij wel eens jaloers als leeftijdgenoten een feestje hadden en hij door de zorgtaak van zijn moeder niet mee kon. Nu is dat anders. "Ik zeg altijd: ik kan, maar pas als ik klaar ben bij mijn moeder. Dat wil ik zelf ook. Ik heb er mee om leren gaan en voel me ook niet lekker als ik niet naar mijn moeder ga."

Een gemiddelde dag voor Viroen:

  • 09 tot 17 uur werken.
  • 15:30 uur wordt hij gebeld, zodat hij weet dat zijn moeder door een busje is opgehaald om naar de nierdialyse te gaan.
  • 17 uur bellen met het dialysecentrum van het AMC om te vragen hoe laat zijn moeder klaar is en hij haar kan komen ophalen.
  • ca. 18:15 uur bij het AMC om zijn moeder op te halen.
  • 18:45/19 uur de bus haalt zijn moeder op. Viroen reist mee omdat zijn moeder door de dialyse moe en duizelig is.
  • 19:15/19:30 uur in het verpleeghuis.
  • 19:30/20:30 uur eten, tijd met zijn moeder.
  • 20:30/21-21:30 uur moeder naar het toilet helpen, wassen, in bed leggen, kamer schoonmaken (vegen e.d.), kleren klaarleggen voor de volgende dag.
  • 21/21:30 uur naar huis om te studeren of naar de sportschool.
  • 23 uur slapen.
Praat
Lees ook:
Praat met je ouders over ziekte en dood, hoe ongemakkelijk het ook is

Te hoge tijdsdruk

Viroen is een van de ongeveer 400.000 werkenden in Nederland die intensief hulp geven aan een zieke naaste. Gemiddeld werken zij 31 uur per week en helpen zij ook nog eens 21 uur als mantelzorger.

Veel van deze werkende mantelzorgers zijn ontevreden over hun leven en ervaren een te hoge tijdsdruk. Vooral mensen die wekelijks acht uur of langer bezig zijn met mantelzorg, hebben daar last van. Dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau in een onderzoek.

Toekomstdroom

Zijn moeder is hem heel dankbaar voor alles wat Viroen doet. "Soms voelt ze zich schuldig dat ik dit allemaal voor haar moet doen. Dat doet me pijn", zegt hij. "Maar zij heeft hier ook niet om gevraagd. Ik probeer te relativeren en door te gaan."

Als droom hoopt Viroen ooit zelf een zorgcentrum te openen. "Dat is mijn stip aan de horizon en ik ga alles eruit halen om daar te komen. Alles wat nu gebeurt met mijn moeder kan ik gebruiken als ervaring."

De 11-jarige Melvin zorgt nu al voor zijn zieke moeder.

02:51
De moeder van Melvin uit Etten-Leur heeft een afweerstoornis. Melvin helpt haar in huis.