Gierende hormonen

Wat te doen met Valentijnsdag: 'Praat over blauwtjes, en serieuze thema's'

13 februari 2019 07:21 Aangepast: 13 februari 2019 09:08
Archieffoto. Beeld © ANP

Er hangt liefde in de lucht! Op Valentijnsdag vliegen de hartjes ons weer om de oren en gieren de hormonen door de kelen van scholieren. En hoe ga je daar op school nou eens fatsoenlijk mee om? Wij vroegen opvoedkundige Marina van der Wal om liefdesraad.

Valentijnsdag is een kans, stelt Van der Wal. "Het is natuurlijk gestart vanuit commercieel oogpunt, maar het is ook een heel leuk moment om aandacht te besteden aan zorgzaamheid, vriendschap en liefde. Op verschillende momenten kun je er iets mee op school."

Liefdesgedichten

Bij het vak Nederlands bijvoorbeeld, zou je een mooi liefdesgedicht kunnen schrijven, zegt Van der Wal. "Of je zou in de klas een goed gesprek kunnen houden over hoe je iemand de liefde kunt verklaren zonder lastig te vallen."

Want ook daar is Valentijn een mooi moment voor: om maatschappelijke thema's aan te stippen. "Niet dat je het direct over #metoo moet hebben. Maar het is wel een kans om te spreken over hoe meisjes graag worden aangesproken, en hoe jongens dat willen, hoe meisjes versierd willen worden, hoe je een liefdesverklaring doet en welk bericht op Instagram je wel stuurt en welke niet. Voor pubers kan dat echt heel moeilijk zijn."

Praten over blauwtjes

Van der Wal raadt het scholen af om een grootschalige rozen- of brievenactie op touw te zetten, waarbij de ene leerling tientallen rozen krijgt, en de ander niet één. Het sociale leven van de tegenwoordige puber is met alle sociale media al gecompliceerd genoeg, zegt Van der Wal: "Pak die uitdaging er niet bij, zou ik zeggen."

Wat wel een goed idee kan zijn, is het delen van teleurstellingen op liefdesgebied. "Praat over ongelooflijke zeperds, blauwtjes, dan laat je zien dat er ook een leven na een mislukking in de liefde is. Niet iedere docent kan dat doen, maar het kan wel leuk zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Valentijnsdag niet jouw ding? Vier dan Galentine's Day

Basisschool

Uiteraard is verliefdheid op de middelbare school een belangrijk onderwerp. De hormonen spelen dan flink op. Dat is op de basisschool niet het geval, maar liefde speelt daar wel degelijk. "Op de middelbare school gaat het om wie er bij jou past, maar op de basisschool kunnen kinderen op iedereen verliefd worden. Papa, mama, juf, meester, klasgenootjes, echte pure liefde." 

Zeker iets om aandacht aan te besteden dus, maar hoe? "Trek bijvoorbeeld lootjes en laat iedereen een complimentje verzinnen voor degene die op het lootje staat. Vind je dat kind dan niet leuk? Dan is het juist een hele mooie levensles. Misschien komen kinderen niet verder dan 'je kan echt goed voetballen', maar je leert kinderen zo wel om iets vriendelijks te zeggen."

Neem liefde serieus

Van der Wal heeft als afsluiting een bericht voor iedere ouder tijdens Valentijnsdag. "Neem alle liefdes serieus. Ik kan echt niet tegen uitspraken als: 'het is toch maar een kalverliefde' of: 'geen hand vol maar een land vol'. Op dit moment is dit de grote liefde van je kind. Ga daar serieus mee om."    

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Blunders met Valentijn: 'Zo'n lingeriesetje is nooit meer de slaapkamer ingekomen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore