Afgeluisterde gesprekken

OM: 'Journaliste Ans Boersma wist dat ex bij terreurgroep zat'

12 februari 2019 15:39 Aangepast: 12 februari 2019 19:54
Peter Plasman, de advocaat van Abd A., arriveert bij de rechtbank. Beeld © ANP

De Nederlandse journaliste Ans Boersma wist dat haar ex-vriend Abd A. was aangesloten bij de aan al-Qaeda gelieerde terreurgroep Jabat al-Nusra. Hij had dat aan haar verteld, meldde het Openbaar Ministerie vandaag tijdens een niet-inhoudelijke zitting. De 33-jarige Syriër was niet bij de zitting aanwezig.

A. wordt onder meer verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Hij zou redelijk hoog in de rangorde hebben gestaan bij Jabat al-Nusra en contact hebben onderhouden met hooggeplaatste figuren. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij aanslagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Syriër bij debatcentrum De Balie ontkent betrokkenheid bij IS

De Balie

A. dook in september 2017 op in debatcentrum De Balie in Amsterdam tijdens de vertoning van een documentaire over Raqqa, de 'hoofdstad' van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS). Activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkenden hem als jihadistisch strijder.

Boersma, die als correspondent in Turkije woonde en werkte, werd onlangs aangehouden en het land uitgezet. Justitie verdenkt haar van valsheid in geschrifte omdat ze haar ex-vriend met valse gegevens aan een visum zou hebben geholpen. Volgens het OM gebruikte A. minstens drie valse paspoorten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Journaliste Boersma: 'Relatie met Syriër mogelijk reden van uitzetting'

Afgeluisterd gesprek

In een afgeluisterd gesprek zei A. dat Boersma wist wat zich in Syrië had afgespeeld omdat ze zijn Twitter-account had bekeken toen hij zijn iPad niet had vergrendeld. "Ik heb gezworen niet meer te slachten, geen vrouw, geen man, niemand", zou hij toen tegen haar hebben gezegd.

De broer van A. is ook recentelijk opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Hij moet zich morgen voor het eerst voor de rechter verantwoorden. Ook dan gaat het om een niet-inhoudelijke zitting.

OM zoekt getuigen tegen Abd A.

Vandaag deed het Openbaar Ministerie een oproep aan getuigen binnen de Syrische gemeenschap die iets kunnen zeggen over de betrokkenheid van Abd A. bij aanslagen en moordpartijen in Syrië. Ook mensen die meer weten over doen en laten van zijn 42-jarige broer, wordt gevraagd zich te melden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`