Medeplichtig

Taakstraf van 240 uur voor boer met drugslab in zijn schuur

12 februari 2019 13:28 Aangepast: 12 februari 2019 14:10
Niet de schuur van Wilco de F. Politie ontmantelt een drugslab. Beeld © ANP

Wilco de F. (44) heeft een taakstraf van 240 uur plus voorwaardelijke celstraf van 6 maanden gekregen voor het drugslab dat in een van zijn schuren was gevestigd. Het Openbaar Ministerie eiste 12 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk.

Volgens de boer wist hij aanvankelijk niet dat het drugslab in zijn schuur was gevestigd. Toen hij het eenmaal ontdekte, werd hij naar eigen zeggen door criminelen bedreigd, waardoor hij geen melding durfde te doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Criminelen azen op boerenschuren: perfecte plek voor drugslab

Volgens de rechtbank was er echter voldoende bewijs dat hij wist dat er iets illegaals gebeurde op zijn terrein en is hij daardoor medeplichtig. "Wilco de F. had betonplaten geplaatst, zodat het lab beter uit zicht zou zijn", vertelt verslaggever Sander Paulus, die de rechtszaak bijwoonde. "Omdat hij en zijn bedrijf al flink geleden hebben, krijgt hij toch een taak- in plaats van celstraf."

Drugsafval

Het drugslab werd in januari 2017 ontdekt in een schuur nadat de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Baarle-Nassau ontregeld raakte omdat drugsafval in het riool werd geloosd. De politie denkt dat er zeker 4000 kilo pure (onversneden) amfetamine is gemaakt, goed voor 400 miljoen lijntjes speed. 

De rechter oordeelde dat verdachte Wilco de F. een onmisbare schakel vormde door zijn schuur te verhuren. "Het is algemeen bekend dat schuren en loodsen in het buitengebied worden misbruikt door drugscriminelen. Het probleem dat boeren en tuinders worden benaderd is groot. Als iedereen wegkijkt of toestemt, blijft dit probleem bestaan", aldus de uitspraak.

Preventie

Omdat boeren met leegstaande schuren geregeld worden benaderd door criminelen, is het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een preventieprogramma gestart. "Boeren hebben vaak te maken met leegstand en hebben het geregeld financieel lastig", zegt adviseur Bas Goddrie. "Als er vervolgens iemand voor de deur staat die tienduizenden euro's huur voor een leegstaand pand wil betalen, is het aantrekkelijk daarmee in zee te gaan."

"We kijken naar de bouwkundige, organisatorische en elektronische risico's", legt hij uit. "Ook kijken we naar het gedrag van de agrariër. Hoe maak je je weerbaarder als iemand iets van je wil en wat voor kritische vragen kun je stellen als iemand met een aanbod van 30.000 euro komt. Ook is het slim om camera's op te hangen, daarmee schrik je drugscriminelen al af."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`