Goud geld geboden

Criminelen azen op boerenschuren: perfecte plek voor drugslab

12 februari 2019 12:41 Aangepast: 12 februari 2019 14:01
Drugslab in een schuur. Beeld © ANP

Boer Wilco de F. heeft een taakstraf van 240 uur gekregen voor het drugslab in zijn schuur. Volgens de rechter is er voldoende bewijs dat hij wist dat er iets illegaals gebeurde op zijn terrein. Criminelen hebben het vaak gemunt op leegstaande schuren van boeren. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is een preventieprogramma gestart.

Het OM eiste 12 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk, voor de kalverboer uit Baarle-Nassau. Wilco de F. stelde dat hij aanvankelijk niets doorhad en later door de criminelen werd bedreigd, maar de rechtbank oordeelde dat hij medeplichtig is. "Wilco de F. had betonplaten geplaatst, zodat het lab beter uit zicht zou zijn", vertelt verslaggever Sander Paulus, die de rechtszaak bijwoonde. "Omdat hij en zijn bedrijf al flink geleden hebben, krijgt hij toch een taak- in plaats van celstraf."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Taakstraf van 240 uur voor boer met drugslab in zijn schuur

'Groot risico'

"Boeren lopen een groot risico voor dit soort praktijken", zegt adviseur Bas Goddrie van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) aan RTL Nieuws. "Ze hebben vaak te maken met leegstand en hebben het geregeld financieel lastig. Als er vervolgens iemand voor de deur staat die tienduizenden euro's huur voor een leegstaand pand wil betalen, is het aantrekkelijk daarmee in zee te gaan. Alle boeren die wij spreken, hebben wel eens een aanbod gehad of kennen iemand die benaderd is."

Ook Astrid Lodewijks van Boerderij De Vaartsehoeve in Dongen werd meermaals benaderd door criminelen, vertelt ze aan RTL Nieuws. Lodewijks rook meteen onraad en sloeg de aanbiedingen vriendelijk af. "Maar ik kan me wel voorstellen dat als het water je aan de lippen staat, wat bij veel boeren zo is, zo'n aanbod heel verleidelijk is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Gigantisch drugslab ontdekt in Rijen: mogelijk grootste van Nederland

'Belachelijk hoge bedragen'

Doordat de criminelen 'belachelijk hoge bedragen' wilden betalen, wist Lodewijks direct dat het niet om gewone huurders ging. "Ze boden wel 20.000 euro per maand. Gelukkig had ik een makelaar in de hand genomen en kon ik zeggen dat alles via hem ging. Ik hoefde dus niet te vertellen dat ik het zaakje niet vertrouwde."

Lodewijks is een van de ongeveer vijftig boeren in het Brabantse Dongen die een zogeheten 'ondermijningsscan' heeft laten uitvoeren. Met die scan kijkt het CCV waar de risico's van boerenbedrijven zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Brief van de burgemeester: 'Drugscriminaliteit geen ver-van-uw-bedshow'

Weerbaar maken

"We kijken naar de bouwkundige, organisatorische en elektronische risico's", legt adviseur Goddrie uit. "Ook kijken we naar het gedrag van de agrariër. Hoe maak je je weerbaarder als iemand iets van je wil en wat voor kritische vragen kun je stellen als iemand met een aanbod van 30.000 euro komt. Ook is het slim om camera's op te hangen, daarmee schrik je drugscriminelen al af."

En daarmee kan veel leed worden voorkomen, aldus het CCV. Want doordat een schuur in eigendom is van een boer, wordt die ook verantwoordelijk gehouden voor wat er in de schuur gebeurt, legt Goddrie uit. "En als je er eenmaal inzit, kom je er nog moeilijk vanaf. Als je bedreigd wordt, zoals De F. beweerde, is melding doen bij de wijkagent lastig. Maar bij Meld Misdaad Anoniem kun je criminaliteit anoniem rapporteren. Zo kom je niet met naam en toenaam in de rapporten te staan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`