Vier vingers kwijt

Hand afgerukt van 'geel hesje' tijdens demonstratie in Parijs, 21 aanhoudingen

09 februari 2019 18:46 Aangepast: 09 februari 2019 19:02
Een confrontatie tussen de gele hesjes en de politie in januari. Beeld © AFP

Demonstraties van de 'gele hesjes' in Frankrijk zijn opnieuw onrustig verlopen. Tijdens een confrontatie met de politie werd de hand van een Franse demonstrant afgerukt. Hij zou vier vingers zijn kwijtgeraakt.

Franse media berichtten dat de demonstrant zijn hand kwijtraakte door een traangasgranaat die werd gebruikt om de protesterende menigte uit elkaar te drijven. De politie kan dat echter niet bevestigen. 

Een woordvoerder van de brandweer laat aan persbureau AP weten dat de man naar het ziekenhuis is gebracht. Over zijn conditie is niets bekend.

Portretten van gele hesjes die eerder gewond raakten:

Grimmige sfeer

Het is de dertiende week op rij dat de gele hesjes in Parijs de straat op gaan om te protesteren tegen de overheid. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken waren er zeker 4000 demonstranten op de been in Parijs. In heel Frankrijk waren dat er 12.000.

Naast vreedzame protesten waren er ook gele hesjes die auto's in brand staken, winkelruiten vernielden en veiligheidstroepen aanvielen. Om hen uit elkaar te drijven gebruikte de politie traangas en wapenstokken. Volgens de politie zijn 21 demonstranten aangehouden.

De grootste klacht van de gele hesjes is het dalen van de koopkracht in Frankrijk. Nadat ze zich in november hadden gekeerd tegen accijnsverhogingen op benzine en diesel, trok de regering die in.

Élodie liep mee met de gele hesjes in Parijs: 'Je vraagt je af hoe dit afloopt'

Wie zijn de gele hesjes? Het zijn niet alleen arme mensen en relschoppers. De meesten zijn mensen die verandering willen. Élodie Durand is zo iemand, we spraken haar in december.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rode sjaals binden in Frankrijk strijd aan met gele hesjes

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Macron belooft verhoging minimumloon na protesten gele hesjes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`