Van alle provincies behalen basisscholen in Zeeland gemiddeld de beste resultaten op de eindtoets in groep 8. Dat blijkt uit het jaarlijkse scholenonderzoek van RTL Nieuws.
Voor het vijfde jaar op rij vergeleek de onderzoeksredactie van RTL Nieuws de resultaten van de eindtoetsen van scholen op een zo eerlijk mogelijke manier. Daarbij is – volgens een nieuwe methode – rekening gehouden met de samenstelling van scholen. Op de ene school zitten nou eenmaal meer leerlingen met een achterstand dan op de andere.
Zo is op basis van de afgelopen drie jaar voor ruim 6.100 basisscholen in het land een eindcijfer berekend om aan te geven hoe goed of slecht de schoolresultaten op de eindtoets zijn. Het gemiddelde cijfer is een 7. 79 scholen scoren een onvoldoende, 90 scholen scoren hoger dan een 8,5.

Zeeland boven
Van alle provincies in het land scoort Zeeland het beste. De 187 Zeeuwse basisscholen met een cijfer, kregen gemiddeld een 7,3. Slechts 1 van de 187 Zeeuwse scholen scoort lager dan een 6. 7 scholen kregen een 8,5 of hoger.
Het gemiddelde eindcijfer van Zeeland is een halve punt hoger dan dat van de scholen in Noord-Holland. Die provincie scoort gemiddeld een 6,8. Voor een deel is de hoge Zeeuwse score te verklaren door het feit dat scholen op het platteland beter scoren dan die in grote steden.
Gemiddelde scores per provincie
Feest in Vlissingen
Bij de Vlissingse Schoolvereniging, een basisschool met ruim 200 leerlingen, is het feest. De school krijgt een 8,9 op het scholenonderzoek van RTL Nieuws en behoort daarmee tot de best scorende scholen in de provincie Zeeland.
Het maakt directeur Piet Nagtegaal een trots man. "Een vergelijking daar valt altijd wel wat op aan te merken. Maar een vergelijking zegt ook altijd wel wat. En wij zijn er in ieder geval supertrots op dat we in een provincie zoals Zeeland, waar het onderwijs echt goed op de kaart staat, een keer op nummer één staan."
Volgens de directeur scoort de school goed, omdat ze er in slagen om leren leuk te maken. Zo wordt er onder meer les gegeven in programmeren. "Rekenen, taal, lezen, allemaal hartstikke leuk, maar het is vaak wel een moeten. Nou, als we nou dingen kunnen doen die leerlingen echt leuk vinden, dan wil je naar school, en gaan de andere zaken vaak vanzelf."
Geloof scoort
Net als in voorgaande jaren blijkt opnieuw dat islamitische (7,4) en reformatorische (7,3) scholen over het algemeen hogere scores halen dan bijvoorbeeld openbare (6,9) en antroposofische (6,6) scholen.
In Zeeland zijn relatief veel reformatorische scholen, wat ook kan verklaren waarom de scores daar gemiddeld hoog zijn. Feit is wel dat bij de hoogst scorende Zeeuwse scholen ook niet-reformatorische scholen zitten.
Gemiddelde score per soort school
Lerarentekort
RTL Nieuws bekeek ook of het steeds urgenter wordende lerarentekort van invloed is op de cijfers. In en rond Amsterdam en Utrecht was het verwachte lerarentekort in de onderzochte jaren namelijk relatief hoog en zijn de gemiddelde cijfers met een 6,8 en een 6,7 relatief laag.
Een landelijk dekkend verband is echter niet gevonden. Zo kampte de regio Maastricht volgens ramingen in de onderzochte periode ook met een relatief hoog tekort aan leraren, maar is het gemiddelde cijfer op het eindtoetsonderzoek met een 7,4 juist bovengemiddeld goed.
Verantwoording
Om de resultaten van de eindtoets van scholen zo eerlijk mogelijk te vergelijken is door RTL Nieuws rekening gehouden met de samenstelling van de leerlingenpopulatie. Dat doet bijvoorbeeld ook de Inspectie van het Onderwijs bij de risicobeoordeling van scholen.
RTL Nieuws verzamelde de eindtoetsscores per school die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft gepubliceerd. Daarnaast is gebruik gemaakt van gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft samengesteld voor de inspectie. Daarin is per school per jaar een score berekend. In die score zijn ongunstige factoren in de thuissituatie, zoals schuldenproblematiek, laag opleidingsniveau en herkomst van ouders, meegenomen.
De methodiek van het onderzoek is ter verificatie voorgelegd aan meerdere deskundigen. Meer uitleg over de gebruikte methode en de uitgebreide verantwoording vind je hier.