Alcohol

Nu weten we het zeker: bier na wijn geeft helemaal geen venijn

08 februari 2019 12:34 Aangepast: 08 februari 2019 13:10
Archieffoto.

Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier. Een kater is dus minder zwaar als je eindigt met wijn in plaats van bier. Toch? Nee dus. Nieuw Brits onderzoek maakt korte metten met deze fabel.

In het onderzoek werden 90 vrijwilligers getest, schrijft de BBC. De ene groep dronk 2,5 pint bier (ruim een liter), en daarna vier grote glazen wijn. De tweede groep dronk hetzelfde, maar dan andersom, en de derde groep dronken alleen bier. Een week later draaiden de groepen om. De groep met alleen bier stapte over naar wijn. 

Geen verschil

De deelnemers aan het onderzoek moesten aan het eind van elke dag aangeven hoe dronken ze waren. Ze werden 's nachts in de gaten gehouden en de volgende dag moesten ze zeggen hoe heftig de kater was. Het resultaat: de katers van alle groepen waren net zo hevig.

Geen verrassing, zo zegt Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut. "Dit zeggen wij al jaren. Het gaat niet om de volgorde, het gaat om de totale hoeveelheid. Maar als je afwisselt, heb je minder in de gaten hoeveel je precies hebt gedronken. Dan drink je vaak meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Geen kater, minder suiker: alcoholvrije wijn wint aan populariteit

Drankjes tellen

Wat wél uit het onderzoek kwam, is dat vrouwen doorgaans iets meer last hebben van een kater dan mannen. Ook logisch, zegt Ehrlich. "Vrouwen hebben ook een hoger alcoholpromillage in hun bloed bij dezelfde hoeveelheid alcohol."

Heb je dus een kater, dan ligt het in ieder geval niet aan de volgorde van je drankjes. Minder drinken is altijd een oplossing, maar zijn er nog andere tips om de kater beheersbaar te houden? Ehrlich: "Houd de totale hoeveelheid in de gaten. Een zwaarder biertje kan al zomaar voor twee eenheden tellen. En een standaardmaat voor wijn is 100 milliliter. Maar thuis schenken we al gauw 150 tot 200 ml in. Dat hebben mensen niet in de gaten."

En, misschien een beetje voor de hand liggend, drink niet te veel achter elkaar. "Als je op een normale manier drinkt, voel je aan wanneer je genoeg hebt gedronken." 

Dit doet alcohol met het brein van een puber

Er zijn wel redenen om als jongere extra voorzichtig te zijn met drank.

Herkomst van het gezegde 

Eigenlijk is de uitkomst van het onderzoek helemaal niet verwonderlijk. De uitspraak 'bier na wijn, geeft venijn', had vroeger namelijk helemaal geen verband met een kater. De uitspraak heeft te maken met sociale klassen in de maatschappij. Wijn was vroeger een stuk duurder dan bier, als je dus wijn kon drinken had je de zaken goed op orde. Wijn na bier gaf dus plezier, maar bier na wijn is een ander verhaal, dan was je vanuit een rijk bestaan afgegleden naar een bestaan zonder wijn. Venijn dus.

Bron: isgeschiedenis.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore