Schietpartij bij DNB

Door politie doodgeschoten man Amsterdam had nepvuurwapen

07 februari 2019 15:25 Aangepast: 07 februari 2019 17:02
Politie bij De Nederlansche Bank Beeld © ANP

De 31-jarige man die gisteren werd doodgeschoten door de politie bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam, had een nepvuurwapen bij zich. Mogelijk wilde de man zelfmoord plegen door een politiekogel.

Volgens de politie was het wapen niet van echt te onderscheiden. De man stapte met het wapen op agenten af, waarna ze hem neerschoten. De man is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Gedode man bij Nederlandsche Bank is 31-jarige Amsterdammer

Politiekogel

Volgens het Rijksrecherche wilde de man zichzelf mogelijk laten doden door een politiekogel, wat ook bekendstaat als 'suicide by cop'. Wie de man is en of hij bij instanties bekend stond, wil de politie nog niet zeggen. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels contact gehad met de nabestaanden. 

Bij de schietpartij raakte een fietsende passant gewond aan zijn been. De fietser is naar het ziekenhuis vervoerd. Volgens een woordvoerder van DNB heeft de zaak waarschijnlijk niets te maken met de bank.

In 2004 werd, eveneens bij de DNB op de stoep, een Duitse jongen door de politie gedood nadat de jongen op agenten schoot. Ook toen was er volgens de politie sprake van 'suicide by cop'. 

Suicide by cop

Jaap Timmer deed eerder onderzoek naar het fenomeen 'suicide by cop'. Volgens hem komt het in zo'n vijf procent van de dodelijke schietincidenten voor dat het slachtoffer daadwerkelijk door de politie doodgeschoten wil worden. Gemiddeld gebeurt het eens in de vier jaar. "Het komt meermaals per jaar voor dat mensen het proberen, maar vaak slagen ze daar niet in", zegt Timmer.

Volgens Timmer gaat het meestal om mensen die depressief zijn of om andere redenen met zelfmoordplannen rondlopen. Ze lokken dan een confrontatie met de politie uit 'met als doel de politie zover te krijgen op hen te schieten en hen daarbij te doden'.

Wat daarbij ook geregeld meespeelt, is dat de slachtoffers 'groots en meeslepend willen sterven', stelt Timmer in zijn onderzoek. In 2016 werd een man in Schiedam door de politie doodgeschoten nadat hij op een bedreigende manier op een agent afrende.

Een politiewoordvoerder legt uit wat er is gebeurd:

De man kwam met een vuurwapen op de politie afgelopen. Het wapen bleek later nep te zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore