multiple sclerose

Nieuw onderzoek naar duur MS-medicijn Fampyra

06 februari 2019 13:35 Aangepast: 06 februari 2019 14:36
Het medicijn Fampyra Beeld © ANP

De effectiviteit van het MS-medicijn Fampyra wordt opnieuw onderzocht. Dat maakte minister Bruno Bruins (Medische Zorg) bekend.

Het medicijn is sinds april vorig jaar uit het basispakket verdwenen omdat volgens eerder onderzoek de effectiviteit niet voldoende was bewezen. Als uit het nieuwe onderzoek anders blijkt, kan dat er toe leiden dat het middel uiteindelijk toch wordt toegelaten tot het basispakket.

Het Nederlandse Zorginstituut, dat de minister adviseert over nieuwe medicijnen, concludeerde eerder dat het middel niet effectief is, waarop er een einde kwam aan de vergoeding van Fampyra.

Een aantal patiënten zegt wel degelijk baat te hebben bij het middel en bood een petitie aan in de Tweede Kamer, met meer dan 41.000 handtekeningen.

 

Miniatuurvoorbeeld
41.000 handtekeningen

Burgerinitiatief voor terugkeer 'wonderpil' MS-patiënten: 'Zonder dit beland ik in een rolstoel'

Zes maanden

Fabrikant BioGen gaat het onderzoek uitvoeren, samen met de Nederlandse Vereniging van Neurologie, zonder dat de overheid eraan meebetaalt. Gekeken wordt voor welke patiënten het middel mogelijk wel kan helpen.

De partijen hopen over zes maanden hun conclusies te presenteren, aldus Bruins. Tot die tijd blijft het middel buiten het basispakket.

Auto-immuunziekte

Multiple sclerose is een auto-immuunziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen zijn beschadigd. Lopen, voelen en zien worden daardoor steeds lastiger. Voor zo'n 10 procent van de patiënten biedt het medicijn Fampyra uitkomst, stelt de MS-vereniging. Het gaat per saldo om zo’n tweeduizend mensen in Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore