Ga naar de inhoud
Motivaties klimaatspijbelaars

Dit zijn de redenen waarom scholieren klimaatspijbelen: 'Wij zijn de toekomst!'

Klimaatspijbelaars tijdens protesten. Beeld © Editie NL

"We moeten iets doen", "Dit heeft drastische gevolgen", en: "Wij willen de politiek wakker schudden." Iedere scholier heeft zo zijn eigen motivatie om mee te doen aan het klimaatprotest van morgen in Den Haag. Een greep uit alle protestmotieven.

Uit alle hoeken en gaten van Nederland vertrekken morgenochtend scholieren om mee te doen aan het protest, dat gepland staat om 10.30 uur op het Malieveld. Vanuit Sittard bijvoorbeeld. "Wij willen dat de regering de toekomst beschermt", laten leerlingen van het Trevianum Gymnasium uit de Limburgse stad weten. "Het milieu is het beu", schrijven ze.

'Mensen verpesten onze toekomst'

00:58
Madelief, Saida en Jovanna gaan spijbelen voor het klimaat

'Toekomst gevaarlijk en minder leefbaar'

Ook vanuit Eindhoven komen kinderen naar Den Haag voor een beter milieu. Deze 12-jarige bijvoorbeeld plaatste zijn hele motivatie op Instagram: "Ik ben bang dat de toekomst er gevaarlijk en moeilijk leefbaar uit gaat zien. (...) Het is tijd dat ook mensen van mijn leeftijd mee kunnen helpen."

Op het Gerrit van der Veen College in Amsterdam is de leerlingen uitdrukkelijk gevraagd een motivatie in te leveren. Geen motivatie, dan ook geen reis naar Den Haag. "Ongeveer 50 leerlingen hebben een motivatie ingeleverd", zegt rector Jan-Willem Dienske. "Ik ben wel een beetje trots. Kinderen hebben erover gepraat en hebben erover nagedacht."

Ook uit de onderbouw

De kinderen die om verlof hebben gevraagd, komen voornamelijk uit de bovenbouw, vertelt Dienske, maar toch zijn er ook kinderen uit de tweede en derde klas die naar Den Haag gaan. Alle kinderen die op zijn school een aanvraag hebben gedaan, krijgen de ruimte om te gaan.

Dienske somt een paar teksten op uit de motivaties: "Ik wil ook nog een goede samenleving hebben als ik ouder ben." "Dit heeft drastische gevolgen voor onze samenleving" en: "De ijskappen smelten, de weersomstandigheden worden steeds extremer."

Andere motivaties van kinderen van het Gerrit van der Veen College:

"We moeten iets doen voordat de opwarming van de aarde zich verder zal uitbreiden."

"Door deze klimaatopstand proberen wij, jongeren, de politiek wakker te schudden."

"Als het klimaatakkoord niet snel efficiënter wordt, komen er drastische gevolgen."

"Nederland komt zijn afspraken niet na, en we behalen de afgesproken hoeveelheid CO2 niet. Dit zorgt voor vreselijke gevolgen."

"Ik hoop dat de politiek net als in Zweden luistert naar ons als scholieren."

"De regering heeft alleen maar gepraat, ze moeten nu wat gaan doen."

"Dit gaat niet alleen om mij, ook over mijn kinderen."

Hebben de klimaatspijbelaars een punt?

04:33
Spijbelen
Lees meer
Spijbelen voor klimaat: prima op de ene school, verboden op de andere