5 vragen

Spijbelen voor klimaat: prima op de ene school, verboden op de andere

06 februari 2019 06:47 Aangepast: 06 februari 2019 06:53
Jongeren in Brussel spijbelen om te kunnen protesteren. Beeld © ANP

Spijbelen mag niet. Maar spijbelen voor een maatschappelijk doel, is dat anders? Morgen komen naar verwachting honderden scholieren naar Den Haag om te spijbelen voor het klimaat. Vijf vragen over het protest van de jonge generatie.

1. Mogen kinderen staken?

Staken is normaal gesproken voorbehouden aan werknemers in loondienst. Dus niet aan kinderen. Die hebben te voldoen aan hun leerplicht. De vraag is of de actie van donderdag onder de noemer 'staken' of 'spijbelen' valt. 

Als we de site van leerplichtvereniging Ingrado erop naslaan, blijkt dat scholen zelf mogen beslissen of ze de actie als spijbelen zien: "Formeel gezien is er (pas) sprake van spijbelen als de school deze activiteit van de leerlingen niet vindt aansluiten bij het onderwijsprogramma."

3. Kunnen de scholieren straf krijgen?

Dat hangt ervan af. Het ministerie van Onderwijs is in ieder geval niet blij met de stakingen. "Hoezeer we het doel ook snappen, kinderen horen op school te zitten", zegt een woordvoerder. Toch gaat de overheid niet ingrijpen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de scholen.

"Scholen hebben de verplichting om het te melden als een scholier meer dan 16 lesuren mist in een periode van vier weken. Binnen die 16 uur is het aan de school zelf."

4. Hoe denken de scholen erover?

Die reageren zeer wisselend op de actie. Van sommige mogen de kinderen naar Den Haag gaan, op andere plekken is dit zeker niet de bedoeling.

Rector Jan-Willem Dienske van het Gerrit van der Veen College in Amsterdam heeft samen met de leerlingenraad besloten dat de kinderen een motivatie én een handtekening van hun ouders moeten inleveren voordat ze gaan. "Ik denk dat het belangrijk is dat leerlingen een ervaring als deze kunnen meemaken", zegt hij. Als de kinderen voldoen aan die vraag, krijgen ze de dag vrij zonder dat ze daar problemen mee krijgen, zegt de rector.

Bij bijvoorbeeld de CsG Comenius in Leeuwarden ligt dat anders. Directeur Wim Bok vertelt aan het Friesch Dagblad dat de kinderen die naar Den Haag gaan, met dezelfde consequenties te maken krijgen als een normale spijbelaar. Wel wordt op school iets georganiseerd om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Ook andere scholen laten weten dat de kinderen wel naar Den Haag mogen, maar dat ze wel moeten bewijzen dat ze daar daadwerkelijk geweest zijn, bijvoorbeeld door een treinkaartje of selfie te laten zien.

5. Hebben de klimaatspijbelaars een punt?

RTLZ dook ook in het klimaatspijbelen. Minister Wiebes is het er niet mee eens.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Jovanne (11) spijbelt elke vrijdag voor een beter klimaat: 'Ga door zolang het nodig is'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore