Ga naar de inhoud
Doodsoorzaak nummer 1

Aantal diagnoses kanker in dertig jaar tijd verdubbeld, vooral huidkanker neemt toe

Een dermatoloog toont met een UV-camera of een vrouw zich goed heeft ingesmeerd. Beeld © ANP

Het jaarlijkse aantal mensen bij wie kanker wordt vastgesteld, is in dertig jaar tijd verdubbeld. Het afgelopen jaar kregen 116.000 Nederlanders een dergelijke diagnose. De toename heeft vooral te maken met de groei van de bevolking en het stijgende aantal senioren, die vaker slachtoffer worden.

Dat melden onderzoekers van onder meer het Integraal Kankercentrum Nederland aan de vooravond van Wereldkankerdag.

Inademen
Lees meer:
Inademen zeelucht helpt tegen kanker en hoog cholesterol

Huidkanker

Ook komt huidkanker tegenwoordig extra vaak voor, onder meer als gevolg van zonne(bank)baden. Een melanoom werd meer dan 7000 keer vastgesteld en een plaveiselcelcarcinoom bijna 14.000 keer. Door de bewustwording wordt het ook vaker per jaar gesignaleerd.

Kanker blijft doodsoorzaak nummer 1 in Nederland, zeggen deskundigen. Borstkanker is de meest geconstateerde vorm bij vrouwen (15.000 nieuwe diagnoses in 2018) en prostaatkanker bij mannen (12.500 nieuwe gevallen). Darm- en longkanker volgen op de ranglijst, met respectievelijk 14.000 en ruim 13.000 nieuw geconstateerde slachtoffers onder vrouwen en mannen samen.

Longkanker

Inmiddels leeft 64 procent van de getroffen mensen vijf jaar na de diagnose nog. Patiënten met longkanker hebben slechtere prognoses dan patiënten met andere veelvoorkomende vormen: na vijf jaar leeft nog 19 procent van deze slachtoffers. Ook patiënten met eierstokkanker, slokdarmkanker, maagkanker en alvleesklierkanker hebben minder goede kansen op genezing.

Ongeveer 800.000 Nederlanders leven op dit moment met of na kanker. Ook wie genezen is, ondervindt vaak nog steeds gevolgen: vermoeidheid, angst voor terugkeer van de kanker, emotionele of relationele problemen. Uit onderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 86 procent van de (ex-)kankerpatiënten een of meerdere van deze klachten heeft.