Alleen maar meisjes

Waarom worden er meer jongens geboren? En speelt voeding een rol?

02 februari 2019 07:00 Aangepast: 02 februari 2019 10:16
Corinne met haar drie dochters.

Het is al jaren een feit: er worden meer jongens geboren dan meisjes. Dat de familie van Corinne alleen maar meisjes op de wereld heeft gezet, is daarom gerust opmerkelijk te noemen. "Ik vind het wel iets magisch."

Corinne is moeder van drie dochters en heeft twee zussen. En die zussen hebben tot nu toe ook alleen maar dochters gekregen, drie in totaal. Een vrouwenwereld dus. Zelf vindt ze het maar wat leuk. "Ik weet, de kans dat dit voorkomt, is gewoon niet zo groot."

Wilde verhalen

Wordt het een jongen of een meisje? Het is de vraag die altijd wel wordt gesteld als je zwanger bent. Wie denkt dat de kans 50-50 is, komt bedrogen uit. Er worden namelijk net iets meer jongens dan meisjes geboren: 51,2 procent tegenover 48,8 procent. Hoe dat kan? Daar doen veel wilde verhalen de ronde over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zo veel jongetjes in Enschede: leuk, maar hoe kán dat toch?'

Stress en roken zou bijvoorbeeld de kans op een jongen bijvoorbeeld verkleinen. Of over het moment van bevruchting: omdat jongenszaadcellen sneller zouden zwemmen maar korter zouden leven, zou de kans op een jongen groter zijn als je tijdens de eisprong vrijt. Nog zoiets: door mineraalrijk voedsel te eten zoals rabarber, broccoli en yoghurt zou je de kans op een meisje vergroten. Vlees en vis zouden dan weer voor een jongen zorgen.

Kern van waarheid

Sommige deskundigen vinden het flauwekul, maar andere zien er wel een kern van waarheid in. Zo bleek uit een eerdere studie dat het moment van het hebben van seks van invloed kan zijn op het latere geslacht, weet evolutiebioloog Nico van Straalen. En in 2015 concludeerde de Harvard Medical School in Boston dat net iets meer meisjes overlijden in de baarmoeder.

Maar ook het leven in 'goede omstandigheden' speelt een rol, stelt Van Straalen. "Na de Tweede Wereldoorlog, toen we in betere tijden leefden, werden verhoudingsgewijs meer jongens geboren." Volgens hem heeft dat niet direct iets te maken met het soorten eten, maar wel met de hoeveelheid voedsel dat voorhanden is. Minder honger zou een iets grotere kans op een jongen zijn.

Minimaal verschil

Klinisch geneticus Klaske Lichtenbelt, zelf moeder van vier meisjes, hoorde zelf eens dat zachte mannen vaker dochters krijgen en stoere mannen vaker jongens. Maar dat is volgens haar regelrechte onzin. "De verhouding tussen jongens en meisjes is een minimaal verschil. Toeval zal uiteindelijk de grootste factor vormen."

Geslacht bepalen

Voor mensen het is onmogelijk om zelf het geslacht van je kind te bepalen, maar sommige diersoorten kunnen dat wel. Zoals de seychellenrietzanger. Als de moedervogel een dochter wil, legt de vogel een vrouwelijk ei. Bij een zoon precies hetzelfde.

Die keuze voor het geslacht van de nakomeling is afhankelijk van het voedselaanbod. Is er weinig voedsel aanwezig, dan is het handiger om een zoon te krijgen. Mannen vliegen uiteindelijk toch weg om hun eigen territorium te zoeken. De vrouwen blijven juist in de omgeving. 

Terug naar Corinne. Een maand geleden is ze bevallen van haar derde dochter. "We hoorden het geslacht na zestien weken toen we een pretecho deden. Eigenlijk wist ik het van tevoren al wat het zou worden. En die verwachting kwam uit. Ja, het was toch een emotioneel moment toen we hoorden dat het weer een meisje werd."

'Nooit man gemist'

Zelf zegt ze het niet jammer te vinden. "Ik heb nooit een broer of zoon gemist in mijn leven. Mijn man had het wel leuk gevonden een zoon te krijgen, maar hij vindt drie meisjes ook geweldig. Praktisch gezien is het in ieder geval makkelijk. We kunnen kleertjes opnieuw gebruiken en de roze bekertjes hoeven we niet weg te gooien."

De kans dat er ooit een jongetje wordt geboren in haar familie, schat ze niet zo hoog in. "Statistisch kan het natuurlijk wel. Maar ik denk dat het alleen maar meisjes zullen zijn, dat is mijn gevoel."

Corinne (links) met haar zussen. Corinne (links) met haar zussen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore