Kinderpardon

Haagse kerk stopt met marathondienst voor gezin Hayarpi

30 januari 2019 12:15 Aangepast: 30 januari 2019 12:29
De kerk waar de marathondiensten werden gehouden. Beeld © RTL Nieuws

De Bethelkerk in Den Haag stopt vandaag met de doorlopende kerkdienst waarmee uitzetting van Armeens gezin Hayarpi Tamrazyan werd voorkomen. Rond half twee is de laatste kerkdienst voor de familie.

De familie Hayarpi Tamrazyan (vader, moeder en drie kinderen) schuilt sinds eind oktober in de kerk, waar non-stop kerkdiensten worden gehouden. 

Volgens Derk Stegeman, coördinator van het kerkasiel, hebben diverse Kamerleden van de coalitiepartijen verzekerd dat het gezin in Nederland kan blijven. 

Non-stopkerkdiensten

  • Volgens een wet mag een religieuze dienst niet door de politie worden verstoord en dus ook niet door de Dienst Terugkeer en Vertrek om het gezin mee te nemen.
  • Daar werden non-stop kerkdiensten gehouden.
  • Van The New York Times, tot de BBC en het Duitse Bild: het kerkasiel in de Haagse kerk trekt wereldwijde aandacht. 
  • Zo'n 700 predikanten zijn al voorgegaan.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Armeens gezin in Haagse kerk: 'Verdrietig, maar nog hoopvol'

Nieuw kinderpardon

Stegeman vindt het 'gekunsteld' om door te gaan met de actie nu de coalitiepartijen nieuwe afspraken hebben gemaakt rondom het kinderpardon. 

Het bestaande pardon verdwijnt, net als de zogeheten discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris. Er zal ruimhartig worden gekeken naar de ongeveer 700 gezinnen die onder de huidige regeling vallen. De verwachting is dat het grootste deel van hen mag blijven.

Volgens Stegeman is de familie heel opgelucht en blij met de nieuwe afspraken. "Helemaal opgelucht zullen ze zijn als zwart-op-wit komt te staan dat ze mogen blijven."

Kinderpardon verruimd voor huidige gevallen

Na een week van overleg heeft de coalitie een compromis bereikt over het kinderpardon. Het bestaande pardon verdwijnt, net als de zogeheten discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderpardon verruimd voor huidige gevallen, moet daarna verdwijnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore