Ga naar de inhoud
Duitsers en Belgen

Nederland populair bij toeristen om Hanzesteden, tulpen en strand

Toeristen in de Keukenhof. Beeld © ANP

Nederland is populair als vakantieland. Met name voor Duitsers en Belgen, maar ook Russen en Amerikanen weten onze tulpenvelden en historische steden goed te vinden. Dat blijkt uit cijfers van toerismebureau NBTC.

In totaal kwamen er in 2018 circa 19.100.000 toeristen naar ons land. In 2017 waren dat er nog 17.925.000. 

Duitsers en Belgen

De grootste groep toeristen bestaat uit Duitsers en Belgen. Samen zijn ze goed voor 43 procent van de toeristen in 2018, blijkt uit de cijfers. Elsje van Vuuren, van NBTC, heeft er een simpele verklaring voor. "Dat er afgelopen jaar veel Belgen kwamen, kwam door het mooie weer bij ons in de zomer", zegt ze. "Watersport is populair en bij ons kon het prima dit jaar."

De toename van de Duitsers is volgens Van Vuuren voor een groot deel toe te schrijven aan het feit dat de Hanzesteden steeds meer in trek zijn. "We zagen een stijging in het aantal overnachtingen in de Hanzesteden door buitenlandse toeristen", zegt een woordvoerder van Toeristenbureau Oost. 

Vakantietrends
Lees ook:
Vakantietrends volgen? 'Ik ga al mijn hele leven naar hetzelfde dorp in Italië'

Iets minder Chinezen

Het aantal Chinezen dat ons land bezocht is iets gedaald, van 365.000 in 2017 naar 335.000 in 2018. Dat heeft volgens China-correspondent Sjoerd den Daas niet één oorzaak. "Wat je ziet is dat mensen steeds iets meer te besteden hebben, kritischer worden en zelf kiezen waar ze naar toe gaan."

De bekende groepsreizen waar Chinezen met bussen door Europa toeren, zijn volgens Den Daas tegenwoordig minder in trek dan individuele reizen. Afgelopen jaar probeerde de provincie Drenthe nog om meer Chinese toeristen te trekken. 

Drenthe wil meer Chinezen

01:35
In mei probeerde Drenthe met man en macht Chinezen naar de provincie te lokken.

Vakantie in eigen land

De Chinese overheid doet er volgens Den Daas alles aan om een vakantie in eigen land te promoten. "Er hangen billboards met reclames van Chinese provincies. Zulke billboards zie je niet van andere landen."

"Wat ik ook hoor, en dat wordt via de staatsmedia breed uitgemeten, is dat mensen Europa mijden omdat ze het niet meer veilig vinden. Ze zijn bang voor aanslagen", zegt Den Daas.

Perfecte combinatie van cultuur en strand

1.550.000 Amerikanen brachten een bezoekje aan Nederland. De gunstige stand van de dollar zou daarmee te maken kunnen hebben. "Amerikanen gaan vaak naar Den Haag, voor de combinatie van cultuur en strand. Vooral het Mauritshuis en het Gemeentemuseum zijn zeer in trek", zegt Van Vuuren.

Het Gemeentemuseum is onder meer populair door het bezoek dat oud-president Obama in 2014 bracht aan het museum (zie foto).