Niet in basisregistratie

Daklozen dieper in problemen door afwijzen briefadres, worden 'spookburgers'

26 januari 2019 06:58 Aangepast: 27 december 2019 14:17
Henry Velda (60) is dakloos in Amsterdam. Beeld © RTL Nieuws

Hulpinstanties waarschuwen dat dakloze mensen verder in de problemen komen doordat gemeenten deze groep niet altijd willen inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Daardoor verdwijnen veel daklozen uit de systemen en zijn ze onzichtbaar voor de overheid.

De daklozen worden dan ook wel ‘spookburgers’ genoemd. Uit onderzoek van het programma De Monitor blijkt dat veel gemeenten strengere voorwaarden stellen aan een zogenaamd briefadres dan de wet BRP ze voorschrijft.

Een briefadres is een alternatief om toch ingeschreven te staan bij een gemeente, zonder dat je beschikt over een vaste woon- of verblijfplaats. Met zo’n briefadres ben je bereikbaar voor de overheid en kun je ook een uitkering ontvangen of een zorgverzekering afsluiten.  

'Ik weet niet waar ik slaap'

Gemeenten eisen soms dat een dakloze uit de regio komt waar deze een briefadres aanvraagt of willen inzicht in waar de dakloze de komende maanden verblijft. Hulpinstanties en daklozen zien dat dat geen haalbare kaart is. "Ik weet niet eens waar ik vanavond slaap", zegt de dakloze Henry Velda (60) uit Amsterdam.  

Soms worden daklozen die geen binding hebben met de regio waar ze de aanvraag doen, niet geholpen aan een briefadres, ziet ook belangenvereniging MDHG. "Iedere dakloze die je over de gemeentegrens heen kunt duwen, scheelt jou als gemeente kosten. Dat is schandalig natuurlijk. Eigenlijk zou je als samenleving heel blij moeten zijn dat mensen in zo'n situatie aan de bel trekken en ondersteuning vragen", aldus directeur Dennis Lahey. 

Basisregistratie Personen (BRP)

Iedereen die in een half jaar minimaal 4 maanden in Nederland verblijft, moet zich laten inschrijvingen in de Basisregistratie Personen (BRP). Daarin staat ook iemand zijn woonadres, zodat de overheid met iedereen in contact kan komen.

Wie geen vaste woon of verblijfplaats heeft, bijvoorbeeld omdat ie dakloos is, kan gebruik maken van een briefadres. Zo'n adres is nodig om post van de overheid te ontvangen, maar ook om een uitkering en een zorgverzekering te krijgen.

Soms weigeren gemeenten zo'n briefadres te verstrekken omdat iemand niet voldoet aan de voorwaarden die die gemeente stelt. Iemand wordt dan uitgeschreven bij de gemeente en wordt een soort 'spookburger': onzichtbaar voor de overheid.

 

Geen uitkering en geen zorgverzekering

Henry werd dakloos nadat hij wegens een conflict werd ontslagen bij zijn werkgever. Sindsdien lijdt hij een zwervend bestaan en heeft hij aan den lijve ondervonden hoe het is om op papier niet te bestaan en een spookburger te zijn.

"Je kan niks. Je krijgt geen uitkering, geen zorgverzekering. Je slaapt er niet meer van. Je weet niet waar je terecht moet."

Opvanglocatie

Hij beschikt sinds een paar maanden over een briefadres bij een opvanglocatie in Amsterdam. Nu hij een rechtszaak tegen zijn voormalige werkgever heeft gewonnen en daar een geldbedrag uit krijgt, wil Henry een WW-uitkering aanvragen.

Dat kan alleen wanneer je beschikt over een briefadres. "Maar wanneer deze uitkering wordt toegekend, verlies ik mijn briefadres en begint alle ellende weer opnieuw. Ik ga van het kastje naar de muur."

Een sollicitatie is voor Henry nu nog niet mogelijk. "Ik heb altijd dezelfde kleren aan en zo kom je niet aan bij een nieuwe werkgever. Voor een bakje koffie en een broodje ben ik afhankelijk van de mensen van De Regenboog. Ik moet het elke avond weer zien te versieren: hoe krijg ik het niet te koud? Waar lig ik een beetje droog?"

De uitzending van KRO-NCRV De Monitor over problemen met daklozen en briefadressen is zondag om 22:35 te zien op NPO2.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Geen boetes meer voor daklozen in Rotterdam? 'Het geeft ze meer problemen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore