Ga naar de inhoud
Onafhankelijk onderzoek

Vernietigend rapport: toezicht NVWA faalde hopeloos rond dood kleuter Maurycy

Beeld © Familie

Het toezicht op speeltoestellen van de NVWA is een puinhoop. Dat blijkt uit een vernietigend onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond de dood van de 4-jarige kleuter Maurycy in 2015.

Het onderzoek werd ingesteld nadat RTL Nieuws aantoonde dat de toezichthouder fout op fout stapelde in het toezicht op speelhal Happy Days in Grootebroek, waar Maurycy verongelukte na een metershoge val van een niet gekeurd springkussen.

Familie
Lees ook:
Familie Maurycy geschokt na NVWA-rapport: 'Dit is te veel voor ons'

Geen incident

Nu blijkt uit het onafhankelijke onderzoek in opdracht van het ministerie dat de manier van toezicht houden rond het desastreuze ongeval geen incident was. De ministers Bruins en Schouten spreken over een opeenstapeling van tekortkomingen.

Zo schrijven de onderzoekers over een tekort aan inspecteurs om het toezicht adequaat uit te voeren. En inspecteurs die er wel zijn, hebben onvoldoende kennis van zaken. 'Gesteld is door meerdere geïnterviewde personen dat het bij de functie behorend werk- en denkniveau van verschillende inspecteurs onvoldoende is.'

Klachten blijven liggen

Ondertussen had de organisatie geen idee dat mensen hun werk niet goed deden. Zo konden - in combinatie met een tekort aan personeel - klachten van gevaarlijke situaties blijven liggen.

Ondertussen verdrievoudigde het aantal meldingen van gevaarlijke toestellen tussen 2012 en 2018. Die achterstanden zijn tot op heden nog steeds niet weggewerkt.

Maatregelen

Minister Bruins van Medische Zorg en Sport noemt de conclusies van het rapport 'glashelder'. Hij kondigt nieuwe maatregelen aan. Zo wordt onder andere het aantal inspecteurs dat toezicht moet houden op speeltoestellen meer dan verdubbeld. In 2019 worden acht nieuwe inspecteurs aangesteld om het toezicht op attracties en speeltoestellen te verbeteren.

Daarnaast worden de eisen voor het keuren, verkopen en verhuren van toestellen nader onder de loep genomen. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek vorig jaar namelijk al dat er honderden onveilige springkussens op de markt zijn en dat er gesjoemeld wordt met certificaten.  

Hoe
Lees ook
Hoe fout op fout leidde tot de dood van Maurycy (4)

NVWA door het stof

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit erkende al eerder naar aanleiding van het onderzoek van RTL Nieuws aansprakelijkheid voor de dood van Maurycy. Destijds werden ook maatregelen genomen om het toezicht te verbeteren. Die maatregelen zijn niet voldoende met het oog op de risico's en ontwikkelingen rondom de veiligheid van speeltoestellen concluderen de onderzoekers. 

Inspecteur-generaal Rob van Lint schrijft in een reactie de uitkomsten van het onderzoek 'zeer serieus' te nemen. "Ik constateer dat er sprake was van ontoereikend toezicht dat het gevolg was van een haperend toezichtsysteem."