Stress en prestatiedruk

Onderzoek naar emotionele problemen jongeren

24 januari 2019 13:41 Aangepast: 29 januari 2019 12:04
Beeld ter illustratie. Beeld © Getty

Stress als gevolg van hoge prestatiedruk, depressiviteit, eenzaamheid en faalangst: het lijkt steeds vaker voor te komen onder jongeren, stelt het Trimbos-instituut. Ze gaan onderzoek doen naar hoe jongeren kunnen omgaan met zulke problemen.

Volgens het Trimbos hangen de emotionele problemen mogelijk samen met de steeds complexere maatschappij. Die eist veel van kinderen op intellectueel, sociaal en maatschappelijk gebied. "Er zijn steeds meer signalen dat het mentaal welzijn van jongeren in Nederland onder druk staat", zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bijna één op de vijf jongeren kampt met ernstige mentale klachten'

Onderzoek

Hoe staat het met het mentaal welzijn met jongeren in Nederland, hoe kan het dat jongeren juist in Nederland stress ervaren, terwijl hier volgens onderzoek de meest gelukkige jongeren van Europa wonen en emotionele problemen recentelijk niet zijn toegenomen. Hier hopen de onderzoekers uiteindelijk antwoord op te kunnen geven. "We weten nu nog te weinig over hoe het echt gaat met Nederlandse jongeren en hun mentale gezondheid."

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Alexander en de Universiteit Utrecht, in opdracht van UNICEF Nederland.

Burn-out voorkomen? Herken de signalen

Eerder vroegen we psycholoog Klaran van 't Vlie naar wat je kunt doen om een burn-out te voorkomen ."De eerste stap is een burn-out herkennen", zegt zij. Een aantal symptomen zijn volgens haar:

  • vermoeidheid

  • slecht slapen of voor de wekker wakker worden terwijl je moe bent

  • slecht kunnen concentreren

  • besluiteloos zijn en veel piekeren

  • een kort lontje heben

  • vaak ziek zijn (grieperig, verkouden)

  • gespannen spieren in bijvoorbeeld je nek, schouders of rug

Op het moment dat je merkt dat je deze symptomen hebt, moet je in actie komen. "Maak een plan. Welke dingen kun je gaan schrappen uit je activiteiten? Zorg dat je meer rust krijgt, zeg vaker nee. Ga vooral leuke dingen doen, daar krijg je weer energie van. Ik zie het soms als een telefoon. Die moet ook af en toe in de oplader en dat geldt ook voor ons", zegt Van 't Vlie.

Marieke had jaren last van een depressie, maar de huisarts zei dat ze niets had

Bij kinderen worden depressies vaak niet herkend.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'School moet lessen over psychische gezondheid leerlingen verplichten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore