Massaprotest Venezuela

Maduro breekt met VS: diplomaten moeten binnen 72 uur land verlaten

23 januari 2019 16:33 Aangepast: 23 januari 2019 21:51
Juan Guaido legt een eed af als interim-president. Beeld © AFP

Het aantal landen dat de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó erkent als interim-president van Venezuela groeit. Zeven landen verklaarden al dat zij Guaidó zien als het nieuwe staatshoofd. Maduro heeft als reactie op de steun van de VS geëist dat alle Amerikaanse diplomaten het land binnen 72 uur verlaten.

Honderdduizenden Venezolanen zijn vandaag de straat opgegaan om te protesteren tegen president Maduro en zijn regering. Na de VS en Canada verklaarden ook Colombia, Brazilië, Peru, Chili en Paraguay dat zij Guaidó zien als het nieuwe staatshoofd.

Als reactie op de steun van Amerika verbrak Maduro alle diplomatieke banden met de VS. Hij geeft de Amerikaanse diplomaten 72 uur de tijd om het land te verlaten.

Groots protest

Twee jaar geleden vond het laatste grote protest in Venezuela plaats. Dat werd toen met harde hand de kop ingedrukt. Hoop leek vervlogen voor de Venezolanen, die sindsdien lijden onder het regime van Maduro, totdat twee weken geleden de jonge oppositieleider Juan Guaidó de juiste snaar leek te raken.

Hij riep iedereen op om vandaag massaal de straat op te gaan en met succes. Honderdduizenden Venezolanen liepen de straat op om te betogen tegen het regime van Maduro. 

Honger en inflatie

Meer dan 3 miljoen Venezolanen zijn inmiddels het land ontvlucht. Er is te weinig eten, een tekort aan medicijnen en de inflatie bedroeg begin dit jaar ruim 2 miljoen procent. Waarom dan nu pas zo'n groot protest?

Volgens Zuid-Amerika-correspondent Sandra Korstjens waren de Venezolanen te druk bezig met overleven. "Als je op zoek moet naar eten, ga je dan demonstreren op straat? De mensen hebben er geen tijd en energie voor", vertelt Korstjens. Actievoeren leek lange tijd zinloos, tot nu. "Er is weer hoop ontstaan en dat komt door de nieuwe oppositieleider." 

Miniatuurvoorbeeld
Crisis Venezuela

Venezuela gebukt onder honger en hyperinflatie, maar Maduro regeert door

Illegale president

Na de herverkiezing van president Nicolas Maduro aan het begin van dit jaar hebben veel Zuid-Amerikaanse landen, verenigd in de Groep van Lima, Maduro niet meer officieel als president erkend. Volgens de 35-jarige oppositieleider Guaidó betekent dat dat Maduro (en zijn vice-president) daarom niet legitiem op zijn presidentsstoel zit en dat biedt kansen.

"Guaidó heeft de moed gehad om dat hardop te zeggen. Hij zegt nu het recht te hebben om als interim-president nieuwe verkiezingen te eisen", vertelt Korstjens. "De prioriteit van de oppositie is om de democratie te herstellen, daarom heeft hij de bevolking vandaag opgeroepen massaal de straten op te gaan en zo steun voor dit plan te uiten."

Steun uit andere landen

Tijdens de massale betoging van vandaag legde parlementsvoorzitter Guaidó ook een eed af waarin hij zei dat hij de uitvoerende macht leidt als interim-president.

Trump

Het protest wordt over de hele wereld gesteund. De Amerikaanse president Trump heeft Guaidó inmiddels officieel erkend als interim-president en roept andere landen op hetzelfde te doen. 

Effectief

Of de demonstratie van vandaag echt verschil gaat maken, valt nog te bezien. "De vraag is of het protest vandaag groot gaat worden", zegt Korstjens. "Is het Guaidó echt gelukt om in twee weken tijd de bevolking te overtuigen om de straat op te gaan?" 

Bovendien staat het leger nog altijd aan Maduro's kant. "Ze krijgen leuke extraatjes en profiteren mee van Maduro's verdiensten." Zodra het leger zich tegen Maduro keert is het einde verhaal voor de Venezolaanse president. "Het is zijn tactiek om het leger aan zijn kant te houden. Maar hoe meer mensen vandaag de straat opgaan, hoe meer indruk dat bij gewone agenten en het leger zal maken."

Juan Guaido Juan Guaido

Geen magische oplossing

Volgens Guaidó is vandaag een belangrijke dag, maar niet de enige dag. "Hij heeft zelf gezegd dat er geen magische oplossingen zijn. Ook al wordt de demonstratie van vandaag een succes, de problemen in Venezuela zijn niet in een klap opgelost. Maar het betekent misschien wel het begin van een nieuw hoofdstuk."

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`