Veel te veel varkens

Oppositie: minister moet optreden tegen te volle varkensstallen

22 januari 2019 22:30 Aangepast: 22 januari 2019 22:32
Beeld © ANP

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat minister Carola Schouten van Landbouw moet ingrijpen als varkensboeren meer varkens houden dan volgens hun vergunningen is toegestaan. Zij willen dat de minister een onderzoek instelt naar de berekening van Varkens in Nood die uitwijst dat er 2,3 miljoen meer varkens zijn dan tot nu toe bekend was.

SP Tweede Kamerlid Frank Futselaar vindt dat alle stallen moeten worden gecontroleerd en dat er een beter registratiesysteem moet komen. "Als zelfs maar de helft van de inschatting van Varkens in Nood juist is, is dit al fraude op grote schaal. We zien de laatste jaren vaker dat met name in de varkenssector over grenzen heen wordt gegaan om winst te behalen. Dat is onacceptabel."

Zorgwekkend

GroenLinks vindt dat er al veel te veel officiële varkens zijn in Nederland. Dat er mogelijk ook nog eens miljoenen 'illegale varkens' zijn maakt het probleem van de intensieve veehouderij volgens Kamerlid Laura Bromet nog veel groter. "Het is het zoveelste voorbeeld van cowboys in de agrarische sector die de naam van de goedwillende boer te grabbel gooien."

PVV-Kamerlid Barry Madlener vindt het nieuws zorgwekkend. Hij vraagt zich af wat het betekent voor het dierenwelzijn en de volksgezondheid. "Die moeten voorop staan", zegt hij in een reactie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Miljoenen varkens meer gefokt in Nederland dan toegestaan

'Gevaar voor de export'

De Partij voor de Dieren ziet het als het zoveelste signaal dat de veehouderij er niet voor terugdeinst de wet te overtreden. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand: "Wij hebben vorig jaar mei al een debat aangevraagd over fraude met dieraantallen. De regeringspartijen hielden dat tegen. Deze nieuwe bevindingen onderstrepen de noodzaak van ingrijpen. Daar kunnen ook VVD en CDA niet meer omheen: fraude met de registratie van dieren is een groot gevaar voor de export."

Ook regeringspartij D66 wil opheldering. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot stelt dat de minister een probleem heeft als de cijfers van Varkens in Nood kloppen. Hij gaat Schouten hierover donderdag bevragen tijdens het debat over dieren in de veehouderij.

Controles

Het CDA vindt het veel te vroeg voor conclusies. Tweede Kamerlid Jacco Geurts wil zich eerst zelf meer verdiepen in de berekeningen.

De VVD wijst er op dat lagere overheden vergunningen geven aan de varkenshouders. "Als de boeren meer varkens houden dan volgens die vergunningen is toegestaan moet daar tegen worden opgetreden. En dat gebeurt ook, want zowel het OM als de NVWA zien daar op toe", zegt VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders.

De Partij voor de Dieren bestrijdt dat er goed wordt gecontroleerd. "Het aantal controles is schrikbarend laag. Omgevingsdiensten komen maar 1 keer in de 5 tot 10 jaar in een varkensstal. De NVWA controleert jaarlijks slechts 3 procent van de bedrijven", aldus Esther Ouwehand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

GGD schrikt van cijfers: 'Meer varkens betekent meer gezondheidsproblemen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore