Genetisch gemodificeerd

Omstreden Chinese 'babymaker' handelde alleen en was uit op roem

21 januari 2019 14:06 Aangepast: 21 januari 2019 14:07
He Jiankui op een congres (archieffoto). Beeld © EPA

De Chinese 'babymaker' He Jiankui, die claimt verantwoordelijk te zijn voor de geboorte van de eerste genetisch gemodificeerde baby's, handelde alleen en overtrad richtlijnen. Dat meldt het staatspersbureau van China, Xinhua.

Volgens het persbureau regelde de dokter ook zelf de financieringen van zijn onderzoeken en rekruteerde hij op eigen houtje een team om de omstreden procedure uit te voeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wetenschapper claimt geboorte genetisch gemanipuleerde baby's, China wil onderzoek

Resistent tegen hiv

De ophef rondom de 'babymaker' begon afgelopen november. Toen werden de meisjes Lulu en Nana geboren. Volgens He had hij het DNA van de meisjes zo bewerkt, dat de meisjes nooit hiv kunnen krijgen. 

Het leidde tot grote internationale woede. Meer dan honderd Chinese wetenschappers ondertekenden een brief waarin ze de actie van hun collega veroordeelden. "Directe experimenten op mensen kunnen alleen maar als waanzinnig worden omschreven", stond in de brief. 

Ook de Chinese autoriteiten veroordeelden het werk van He.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China grijpt in: omstreden 'genendokter' moet stoppen met onderzoek

Stoppen met onderzoek

Kort na het nieuws over de meisjes, moest de dokter van het Chinese ministerie van Wetenschappen stoppen met zijn werk. Het departement noemde de baby's van 'buitengewoon afschuwelijke aard'.

De wetenschapper staat naar verluidt inmiddels al maanden onder huisarrest op de universiteit in Shenzhen, die hem nu ook heeft ontslagen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hiv-resistente 'genbaby's' omstreden: 'Risico niet te overzien'

Persoonlijke roem

Uit onderzoek is nu gebleken dat He zich bewust heeft onttrokken aan toezicht. Dat meldt het staatspersbureau van China. 

Ook zou hij ethische beoordelingen hebben vervalst om vrijwilligers te kunnen strikken. Een van hen zou nog zwanger zijn. De babydokter zou uit zijn geweest op 'persoonlijke roem en voordelen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`