Mysterieuze melding

Melders omgeslagen roeiboot Wageningen vol schuldgevoel: 'Ze zagen het echt'

21 januari 2019 12:58 Aangepast: 21 januari 2019 13:03
De brandweer zocht 5,5 uur naar de roeiboot en opvarenden. Beeld © Roland Heitink

Ze dachten het echt gezien te hebben: een omgeslagen roeiboot in de Nederrijn bij Wageningen. Politie, brandweer en duikers rukten uit, maar vonden niets. Wat de melders gezien hadden, bleek gezichtsbedrog. "Ze voelen zich enorm schuldig over de grote zoekactie", zegt Henk Blaauw.

Gistermiddag maakten drie mensen melding van een omgeslagen roeiboot in het water bij Wageningen. Ze zaten samen in het clubhuis van watersportvereniging VADA en zagen de boot omslaan voor hun ogen. Volgens de melders zaten er vier mensen in de boot. 

Hulpdiensten zochten 5,5 uur naar de boot en de opvarenden. Gisteravond werd de zoekactie gestaakt. "Er is niets aangetroffen en op dit moment is er geen reden om verder te gaan zoeken", liet de brandweer eerder weten. Er was geen melding gemaakt van vermiste personen en ook werd nergens een roeiboot vermist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoekactie omgeslagen boot Wageningen gestaakt: 'Geen reden verder te zoeken'

'Ze zagen het echt'

Wat er precies gebeurd is, weet Henk Blaauw, voorzitter van de watersportvereniging, nog steeds niet. Hij was in het clubhuis toen de drie mensen de boot zagen omslaan. "Er zaten drie mensen totaal verstijfd naar buiten te staren. Een vrouw was echt in paniek en riep: 'Er slaat een boot om!'", vertelt hij. De vrouw had een uur later volgens Blaauw nog steeds kippenvel. 

Volgens hem voelen de melders zich enorm bezwaard, nu blijkt dat hun melding loos alarm was en tientallen mensen urenlang hebben gezocht. "Het enige wat ik me kan indenken, is dat ze een weerspiegeling van een televisie in de ruit hebben gezien. Er staat een televisie in het clubhuis en daar waren beelden van roeiboten op te zien", zegt Blaauw.

Mysterie in Wageningen: omgeslagen roeiboot spoorloos

Hulpdiensten vonden geen enkel spoor van de roeiboot of de opvarenden.

Serieuze melding

Volgens zowel de politie als de brandweer is schuldgevoel nergens voor nodig. "Natuurlijk kun je achteraf twijfelen of de melders wel echt iets gezien hebben, maar gisteren namen we hun melding zeer serieus", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. "Nepmeldingen zijn strafbaar, maar dit was geen melding voor de grap."

Het gebeurt wel vaker dat meldingen loos alarm blijken. "Je kunt het ook niet voorkomen. Als mensen echt in de veronderstelling zijn dat ze een roeiboot zagen omslaan, dan moet je daar op handelen. Als er vandaag weer zo'n melding komt, rukken we opnieuw uit." Voor kosten of verder verhoor hoeven de melders volgens de politie niet bang te zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Roeiboot omgeslagen bij Wageningen: opvarenden vermist

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore