2 doden

Slachtoffers brand Frans skigebied: 'Er waren geen brandmelders'

21 januari 2019 07:48 Aangepast: 21 januari 2019 07:49
Enorme brand in het Franse skioord Courchevel. Beeld © Facebook Yarik Zanuda

Een grote brand in de Franse wintersportplaats Courchevel zorgde gisteren voor een enorme chaos. Urenlang stonden meerdere panden in lichterlaaie. Twee mensen kwamen om het leven en vier mensen raakten ernstig gewond. Nu blijkt uit de verhalen van slachtoffers dat de brandblussers en brandalarmen niet zouden werken.

Dat zeggen ze tegen verschillende Franse media. Gisteren werden zeker zestig mensen geëvacueerd toen de panden binnen een paar minuten compleet in brand stonden. Nog eens 22 mensen raakten lichtgewond. Volgens de Franse krant Le Dauphiné Libéré zaten er voornamelijk seizoensarbeiders in het resort in de Franse Alpen.

De brand ontstond waarschijnlijk op een van de hogere etages van het gebouw, maar de precieze oorzaak is nog niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee doden bij enorme brand in Frans skigebied Courchevel: 'Ongelooflijke chaos'

'De rook kwam me tegemoet'

Een 27-jarige seizoensarbeider was één van de eersten die de brand signaleerde. Iets na vieren hoorde hij iets knetteren. "Ik opende de deur van mijn kamer en de zwarte rook kwam me tegemoet. Iemand riep: 'Vuur!'. Toen zag ik de vlammen", vertelt hij aan Le Dauphiné Libéré.

Hij probeerde zoveel mogelijk mensen wakker te maken op zijn verdieping. "We konden het trappenhuis niet gebruiken vanwege de rook. Mensen sprongen van de derde verdieping naar beneden. Het was vreselijk. Je voelt je totaal machteloos."

'Brandblussers werkten niet'

Volgens het slachtoffer waren er geen brandalarmen in de kamers van het hotel. "Gelukkig waren we wakker. Sommigen probeerden ook de brandblussers te gebruiken, maar die werkten niet. Ook in de gangen waren geen brandmelders."

Een andere ooggetuige, Adrien, woont tegenover het pand dat in brand vloog. Hij zegt tegen France Info dat hij zeker weet geen enkel brandalarm te hebben gehoord. "Ik was als een van de eersten ter plaatse. We stonden met ongeveer vijf mensen te wachten om mensen op te vangen die naar beneden sprongen."

'Melders waren losgekoppeld'

De verhalen over de aanwezigheid van brandmelders lopen uiteen. Volgens een ander bewoonster, waren er oorspronkelijk wel brandmelders, maar werden deze losgekoppeld zodat er binnen gerookt kon worden. 

Op blote voeten in de sneeuw

De 26-jarige vrouw had niet meteen door dat er brand was, maar toen ze erachter kwam, ging het snel. "Het vuur verspreidde zich binnen een paar minuten. We stikten bijna in de rook." De enige manier om te overleven was door naar buiten te gaan. "We hebben onze hond gepakt en zijn in ondergoed en t-shirt, op blote voeten de sneeuw in gegaan."

Gelukkig kwamen er al snel vrienden die kleding kwamen brengen, 'maar ik ben alles verloren in het vuur', zegt ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore