Zit jij klaar?

Bloedmaan goed te zien: 'Het wordt helder'

20 januari 2019 00:01 Aangepast: 21 januari 2019 04:51
Anita van Voorst maakte deze compositiefoto van de vorige bloedmaan. Beeld © Twitter

Wekker vroeg, jas aan, en naar buiten rond 05.00 uur. Waarom? De maansverduistering is goed te zien, en dus verandert de maan in een heuse rode bloedmaan.

Alleen in het noorden van het land kunnen mensen tijdens de verduistering last hebben van langstrekkende wolken. Waar iedereen die gaat kijken mee te maken krijgt, is de kou.

Flinke vrieskou

"Het wordt -5 tot -10 vannacht, dus doe echt een dikke jas aan", zegt Arjan Willemse van Buienradar. "In het noorden tempert de bewolking de vrieskou iets, in de rest van het land is het helder." De totale maansverduistering is om 5.41 uur een feit. Om alles van begin tot eind te kunnen zien moet je al om 3.45 uur klaar zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bloedmaan en supermaan tegelijk te zien: 'Het is erg spectaculair'

Eerder spraken we sterrenkundige Lucas Ellerbroek over de eclips. Hij legt uit waarom de maan morgenochtend rood wordt: "Bij een maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan in. De maan wordt dan rood omdat het zonlicht door de aard-atmosfeer wordt verstrooid, net als bij een zonsondergang op aarde."

"Een totale maansverduistering komt niet vaak voor", vertelt Ellerbroek. "De volgende totale maansverduistering die goed te zien is, komt pas in 2023." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore