Schaatskoorts

Strijd om eerste marathon op natuurijs barst los: 'We gaan voor maandag'

20 januari 2019 14:04 Aangepast: 20 januari 2019 14:22
De marathon in Noordlaren van vorig jaar. Beeld © ANP

Haaksbergen? Noordlaren? Of toch Nieuw-Buinen? Vriest het, dan start zoals ieder jaar ook de wedstrijd wie de eerste marathon op natuurijs mag organiseren. Mogelijke organisatoren werken de klok rond om de primeur te krijgen.

De laatste jaren gaat de race vaak tussen het Overijsselse Haaksbergen en het Groningse Noordlaren, maar ook in Nieuw-Buinen willen ze dolgraag de eerste marathon organiseren. "Wij maken zeker een kans, we hebben nu ruim 2,5 centimeter. De marathon zal op zijn vroegst dinsdag zijn."

In Noordlaren waren ze afgelopen nacht druk bezig:

In Haaksbergen en Noordlaren denken ze morgenavond misschien al wel een wedstrijd te kunnen houden. "Ik denk dat we morgenochtend beslissen", zegt Jan-Geert Veldman van IJsvereniging de Hondsrug in Noordlaren. "Het is even spannend nu."

'We gaan voor morgen'

Jaap in 't Veld, voorzitter van IJsvereniging Haaksbergen, zegt dat bij hun de dunste plek 2,5 centimeter is. Je moet overal 3 centimeter hebben. Hij baalt nu alleen even van de zon. "Hij schijnt behoorlijk, en dus verliezen we wat dikte. Maar wij gaan voor morgen."

De schaatsverenigingen zien het dus helemaal zitten, maar het is nog altijd de schaatsbond KNSB die de wedstrijd uitschrijft. "We zijn nog nergens geweest om te keuren", zegt Willem Hut, competitieleider marathons van de KNSB. 

Hut verwacht morgenochtend de eerste telefoontjes van ijsclubs die een meting aan willen vragen. "Dat zou betekenen dat we dinsdag of woensdag de eerste marathon op natuurijs hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Schaatsen op natuurijs na koude nacht: 'It giet oan!'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`