Deal weggestemd

May voert crisisoverleg: morgen deadline nieuwe brexit-deal

20 januari 2019 12:16 Aangepast: 20 januari 2019 13:11
Theresa May. Beeld © AFP

De Britse premier Theresa May gaat met haar kabinet in discussie over de impasse rondom de brexit. Dat meldt Sky News. Morgen zou May het parlement een alternatief moeten voorleggen voor haar overeenkomst met Brussel over het vertrek uit de EU op 29 maart.

Afgelopen dinsdag stemde het Lagerhuis haar overeenkomst met een vrijwel ongekend grote meerderheid weg. May overleefde vervolgens ternauwernood een vertrouwensstemming.

Corbyn

Ze is daarna partijleiders van de oppositie gaan polsen, met uitzondering van de belangrijkste, Labour-leider Jeremy Corbyn. Corbyn wil niet in gesprek met de premier, zo lang die niet eerst garandeert dat er geen 'no-dealbrexit' komt. May zou gezegd hebben dat die eis een onmogelijke voorwaarde voor haar is.

Corbyn overweegt komende week in het parlement een voorstel te steunen, waarmee een eventuele Kamermeerderheid May wil dwingen een 'no-dealbrexit' uit te sluiten.

Nieuw referendum

Labour vindt dat het land óf een nauwe economische relatie met de EU moet handhaven als het lidmaatschap van de unie afloopt óf er moet een nieuw referendum komen. Dit zei Keir Starmer zondag. Hij is bij de overigens intern over de brexit verdeelde Labour Party de specialist op het gebied van de brexit.

 

Hij zei ook dat Labour bereid is een uitstel van de brexit te steunen als er anders een 'no-dealbrexit' komt. Parlementariërs van verschillende partijen bekijken of ze in het parlement de regering kunnen dwingen een 'no-dealbrexit' uit te sluiten, bijvoorbeeld door de brexit uit te stellen. 

Onzekerheid

De Britten zouden EU-lid blijven zo lang er geen regeling voor een brexit is. Wanneer het land eind maart uit de EU stapt zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt, zou de onzekerheid economisch en diplomatiek een ramp kunnen betekenen.

Nederlandse ondernemersorganisaties worden ook onzeker door de brexit-moeilijkheden. Tuinders willen geld zien van Den Haag als er een harde brexit komt, VNO-NCW en MKB Nederland vestigen hun hoop op premier Rutte.

Temporiseren

"Premier Mark Rutte moet met zijn langjarige ervaring in de EU kijken welke mogelijkheden er zijn om uit deze impasse te geraken door de zaak te temporiseren, zonder dat we de onderhandelingspositie van de EU ondergraven", zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ondernemers zenuwachtig over brexit, willen dat Rutte ingrijpt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore