Turkije uitgezet

Journaliste Boersma: 'Relatie met Syriër mogelijk reden van uitzetting'

17 januari 2019 15:49 Aangepast: 21 januari 2019 09:54
Journaliste Ans Boersma. Beeld © Facebook Ans Boersma

Journaliste Ans Boersma, die door de Turkse autoriteiten is uitgezet, is geland in Nederland. Boersma denkt dat zij mogelijk op het vliegtuig werd gezet vanwege haar eerdere relatie met een Syriër.

Deze Syriër is afgelopen oktober in Amsterdam gearresteerd vanwege een voormalig lidmaatschap van de Syrische terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Dat zegt Boersma in een verklaring die haar opdrachtgever het Financieel Dagblad deelt. Boersma had zelf tot de zomer van 2015 een relatie met hem. In 2017 is ze voor het FD gaan werken.

Boersma's ex-vriend is volgens de AIVD vermoedelijk voor zijn komst naar Nederland actief geweest voor Jabhat al-Nusra. Deze organisatie is verwant aan al-Qaida. De man heeft onder een valse naam en met een vervalst Syrisch paspoort in 2014 in Nederland asiel aangevraagd en een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen.

De Balie

In september 2017 werd de Syriër herkend als een IS-strijder tijdens een bezoek aan debatcentrum De Balie. Dat gebeurde bij de vertoning van de documentaire City of Ghosts over hoe Raqqa als hoofdstad van het kalifaat veranderde in een spookstad.

Zelf heeft de man ontkend dat hij ooit heeft gevochten in de Syrische burgeroorlog. Zijn broer werd vorige maand aangehouden in Bergeijk. 

Reactie FD

Journaliste Ans Boersma werd vanochtend Turkije uitgezet nadat het land informatie had gekregen van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Het OM liet weten Turkije informatie verstrekt te hebben over Boersma 'in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme'.

Het FD in hun reactie: "De reden van de signalering, die de positie van Boersma als journalist in Turkije onhoudbaar maakt, blijft hierdoor onduidelijk.(...) De FD-hoofdredactie wil volledige opheldering van het ministerie van Justitie en het ministerie van Buitenlandse Zaken hoe het kan dat gegevens van een Nederlandse journalist op deze manier met Turkse opsporingsdiensten worden gedeeld, zonder dat dit bekend is bij Buitenlandse Zaken. "

"Officier van justitie Jolanda de Boer heeft tegenover FD-hoofdredacteur Jan Bonjer verklaard dat Ans verdachte is in het kader van een justitieel onderzoek, maar dat er geen verdenking is van een terroristisch misdrijf."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Turkije: 'Journalist Boersma uitgezet om banden met terreur'

Het OM bestempelt Boersma als verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Daarbij zijn meerdere verdachten betrokken. Boersma wordt zelf niet verdacht van een misdrijf met een terroristisch oogmerk.

Niet aangehouden

De woordvoerster van het OM zei dat Boersma op Schiphol niet is aangehouden. Ze wilde niet zeggen of de journaliste is verhoord.

Volgens de Turken is ze uitgezet als voorzorgsmaatregel. De informatie over haar banden met Al-Nusra kregen de Turken van het Nederlandse OM. Daarover zegt de woordvoerder van de Turkse autoriteiten: "Als een betrouwbare buitenlandse overheidsinstelling je vertelt dat een van je inwoners een link heeft naar terrorisme, dan neem je geen gok."

Journaliste in gevaar gebracht

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is niet te spreken over de manier waarop door het OM is gehandeld. Het OM had volgens de NVJ ook zelf contact op kunnen nemen met Boersma. De journaliste is nu in gevaar gebracht. "Daar moet dus een hele goeie verklaring voor komen", zegt secretaris Thomas Bruning.

"Gegeven het feit dat ze zich in Turkije al in een risicovolle situatie bevindt, ook al omdat Turkije een heel slecht trackrecord heeft richting journalistiek, vind ik dat je heel voorzichtig moet zijn om haar op deze manier te belasten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`