Turkije uitgezet

Journaliste Ans Boersma door OM aangemerkt als verdachte

17 januari 2019 13:55 Aangepast: 17 januari 2019 14:59
Ans Boersma. Beeld © ANP

De door Turkije uitgeleverde journaliste Ans Boersma is door het Openbaar Ministerie aangemerkt als verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Daarbij zijn meerdere verdachten betrokken. Boersma wordt zelf niet verdacht van een misdrijf met een terroristisch oogmerk.

De woordvoerster van het OM zei dat Boersma op Schiphol niet is aangehouden. Ze wilde niet zeggen of de journaliste is verhoord. Ook wil ze niet kwijt om welk terreuronderzoek het gaat.

Boersma, onder meer journalist voor het Financieel Dagblad, werd vanochtend het land uitgezet omdat ze banden zou hebben met de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. Volgens de Turken is ze uitgezet als voorzorgsmaatregel, de Turken kregen de informatie vanuit Nederland. Het Nederlandse OM:  "Wij verstrekten Turkije informatie over Boersma in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme."

De reactie van de woordvoerder van de Turkse overheid:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Turkije: 'Journalist Boersma uitgezet om banden met terreur'

Niet op verzoek Nederland uitgeleverd

Boersma is volgens het OM niet op verzoek van Nederland uitgezet of uitgeleverd.

Bij het landelijk parket van het OM in Rotterdam worden alle terrorismezaken behandeld. Er zijn al vele tientallen Syriëgangers vervolgd en veroordeeld.

Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse zaken bevestigt dat Boersma vanochtend door de Turkse autoriteiten op het vliegtuig is gezet. "De betrokkene zat voorafgaand enige tijd vast. Buitenlandse Zaken heeft direct contact opgenomen met de autoriteiten." Boersma is gisteravond ook bezocht door de consul in Turkije.

Wat is al-Nusra?

Het begin 2012 in de Syrische burgeroorlog opgedoken al-Nusra Front (Steunfront voor de Overwinning) is een strijdgroep die een streng islamitische soennitische staat in Syrië zegt na te streven. De groep is een van de belangrijkste soennitische groeperingen geweest die gewapend tegen het regime van president Bashar al-Assad strijden. Al-Nusra wordt over het algemeen beschouwd als een terroristische beweging uit het netwerk al-Qaeda.

De oprichter, Aby Mohammed al-Julani, werkte eerder samen met het boegbeeld van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi. Maar de twee groepen zijn in Syrië slaags geraakt. Al-Nusra is vanwege wreedheden en vervolging van alawieten, christenen en Druzen berucht. Toch lijkt de beweging anders dan de verwante extremisten IS meer tactisch. Het front heeft niet trots zijn bloedbaden en executies op sociale media laten zien.

Via de nieuwszender al-Jazeera, die wordt gefinancierd door de emir van Qatar, werd in 2016 begonnen aan een beter imago. De beweging stelde toen niet langer bij al-Qaeda te horen en veranderde de naam in Jabhat Fateh al-Sham (Front voor de Verovering van de Levant). Maar het 'al-Nusra Front' wordt nog steeds gebruikt. Door een fusie met andere jihadisten werd de groep twee jaar geleden onderdeel van Tahrir al-Sham (Bevrijdingsorganisatie voor de Levant).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore