Land uitgezet

Turkije: 'Journalist Boersma uitgezet om banden met terreur'

17 januari 2019 11:56 Aangepast: 17 januari 2019 15:02
Journalist Ans Boersma. Beeld © Facebook Ans Boersma

De Nederlandse journaliste Ans Boersma is volgens de Turkse overheid het land uitgezet omdat ze banden zou hebben met de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft dit bevestigd. Boersma is onder meer journalist voor het Financieel Dagblad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Journaliste Ans Boersma door OM aangemerkt als verdachte

Volgens de Turken is ze uitgezet als voorzorgsmaatregel. De informatie over haar banden met Al-Nusra kregen de Turken van het Nederlandse OM. "Wij verstrekten Turkije informatie over Boersma in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme."

De Turkse overheid heeft tienduizenden mensen op een zwarte lijst staan die banden hebben met terorristische organisaties als de PKK en IS. De autoriteiten: "Zoals jullie weten zijn er de afgelopen jaren vele aanslagen in ons land gepleegd met meer dan 2000 onschuldige slachtoffers."

Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse zaken bevestigt dat Boersma vanochtend door de Turkse autoriteiten op het vliegtuig is gezet. "De betrokkene zat voorafgaand enige tijd vast. Buitenlandse Zaken heeft direct contact opgenomen met de autoriteiten." Boersma is gisteravond ook bezocht door de consul in Turkije.

De statements van Turkije:

Reacties uit Tweede Kamer

Meerdere Kamerleden vragen om opheldering over de kwestie. Onder anderen Sjoerd Sjoerdsma van D66. Hij stelde onderstaande schriftelijke vragen.

Ook SP-Kamerlid Sadet Karabulut vraagt zich af wat er nu gaat gebeuren. "Is de ambassadeur al ontboden? Welke sancties gaat de EU treffen?" 

Wat is al-Nusra?

Het begin 2012 in de Syrische burgeroorlog opgedoken al-Nusra Front (Steunfront voor de Overwinning) is een strijdgroep die een streng islamitische soennitische staat in Syrië zegt na te streven. De groep is een van de belangrijkste soennitische groeperingen geweest die gewapend tegen het regime van president Bashar al-Assad strijden. Al-Nusra wordt over het algemeen beschouwd als een terroristische beweging uit het netwerk al-Qaeda.

De oprichter, Aby Mohammed al-Julani, werkte eerder samen met het boegbeeld van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi. Maar de twee groepen zijn in Syrië slaags geraakt. Al-Nusra is vanwege wreedheden en vervolging van alawieten, christenen en Druzen berucht. Toch lijkt de beweging anders dan de verwante extremisten IS meer tactisch. Het front heeft niet trots zijn bloedbaden en executies op sociale media laten zien.

Via de nieuwszender al-Jazeera, die wordt gefinancierd door de emir van Qatar, werd in 2016 begonnen aan een beter imago. De beweging stelde toen niet langer bij al-Qaeda te horen en veranderde de naam in Jabhat Fateh al-Sham (Front voor de Verovering van de Levant). Maar het 'al-Nusra Front' wordt nog steeds gebruikt. Door een fusie met andere jihadisten werd de groep twee jaar geleden onderdeel van Tahrir al-Sham (Bevrijdingsorganisatie voor de Levant).

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore