Komende maandag

Bloedmaan en supermaan tegelijk te zien: 'Het is erg spectaculair'

16 januari 2019 19:00 Aangepast: 17 januari 2019 09:49
Een eerdere bloedmaan.

Een prachtig spektakel komende maandagochtend aan de sterrenhemel. Tijdens de maansverduistering verandert de maan in een bloedmaan, en omdat de maan ook nog dichtbij de aarde staat, is hij ook nog eens extra goed te zien. Een bloedmaan én een supermaan dus.

Wij spraken sterrenkundige Lucas Ellerbroek over de eclips. Hij heeft er meer dan zin in. Een paar vragen:

Wat kunnen we precies verwachten?

"Bij een maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan in", zegt Ellerbroek. "De maan is op dat moment niet helemaal donker, maar wordt rood. Dat komt omdat het zonlicht door de aard-atmosfeer wordt verstrooid, net als bij een zonsondergang op aarde." 

Waarom moeten we allemaal gaan kijken?

"Als hij goed zichtbaar is, en er dus geen wolken zijn, is het een bijzonder en erg spectaculair verschijnsel. Als ik zelf naar de maansverduistering kijk voel ik mezelf echt onderdeel van het zonnestelsel in 3D. Je bent niet zomaar naar een plaatje van een statische sterrenhemel aan het kijken, het gebeurt gewoon echt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Anita's compositie van bloedmaan gaat de wereld over: 'Zelfs reacties uit Amerika'

Hoe bijzonder is het?

Ellerbroek: "Een totale maansverduistering komt niet vaak voor. De volgende totale maansverduistering die goed te zien is, komt pas in 2023." 

Een maansverduistering gebeurt wel vaker. De volgende is bijvoorbeeld alweer op 16 juli van dit jaar, maar die verduistering is niet volledig. Vaak zijn de verduisteringen ook niet goed te zien.

Hoe laat moeten we klaarzitten?

"Het wordt vroeg opstaan", zegt Ellerbroek. Hij heeft gelijk. Om 5.41 uur is er sprake van een totale maansverduistering. Om alles van begin tot eind te zien moet je zelfs al rond 3.45 uur wakker zijn en de in de tuin of op het balkon zitten.

Is de maan goed te zien?

De berichten voor maandag zijn goed: het lijkt helder te worden. En dus is de verduistering waarschijnlijk goed te zien. Hopen dus dat dat zo blijft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bloedmaan zorgt voor topdrukte sterrenwachten: 'Hutjemutje vol, geweldig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore