Vorst en (natte) sneeuw

Kou van poolwervel komt eraan: 'Schaatsen kunnen langzaam uit de kast'

16 januari 2019 10:55 Aangepast: 27 januari 2022 14:04
Archieffoto.

Klaar voor de winter? Goed zo, want volgens William Huizinga van Buienradar is er kou onderweg. "Vanaf zaterdag gaat het vriezen."

Voordat het zover is, krijgen we al te maken met de eerste winterse buien. "Op de weg moeten we vanaf morgen rekening houden met gladheid. In de loop van de ochtend komt natte sneeuw ons land binnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Extreem winterweer op komst? Vijf vragen over de polaire vortex

Plaatselijk wit

Met een beetje geluk zijn die sneeuwbuien dusdanig intensief dat de sneeuw zelfs een tijdje blijft liggen. "Het kan plaatselijk wit worden", zegt Huizinga. 

Maar dan: de poolwervel. Vorige week berichtten wij er uitgebreid over. De poolwervel is een lagedrukgebied dat zich boven de Noordpool bevindt. Deze poolwervel is begin dit jaar 'gebroken'  en daardoor vindt er nu verandering in het weer plaats.

Schaatsen

Het gevolg: vrieskou. "Het wordt vanaf zaterdag maximaal 2 of 3 graden overdag, en in de nacht gaat het vriezen. De hele volgende week kunnen we matige vorst verwachten." Onder matige vorst verstaan we 5 tot 10 graden onder nul. Wat fijn is: het wordt rustig weer. Ook de zon is af en toe te zien.

De echte schaatsliefhebber voelt hem al aankomen: de schaatsen kunnen langzaamaan opgepoetst en geslepen worden. "We kunnen wel op natuurijs gaan rekenen. Eerst op ijsbanen, daarna op ondergelopen weilanden en ondiepe watertjes."

'E-woord neem ik niet in de mond'

Het is nog niet duidelijk of de vorst daarna aanhoudt of zelfs overgaat in strenge vorst. Toch zijn er mensen die zich al opmaken voor een nieuwe Elfstedentocht. Reinier Paping bijvoorbeeld, de winnaar van 'De hel van '63'. "Als de vorst een beetje doorzet, hebben we voor 9 februari weer een Elfstedentocht", zei hij tegen de Leeuwarder Courant.

Huizinga wil er niet aan. "Het E-woord neem ik nog niet in de mond. Daarvoor is alles echt veel te onzeker."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore