Ga naar de inhoud
Nederlaag May

Reacties op brexitstemming: 'Tijd voor brexit bijna op'

Jean-Claude Juncker Beeld © ANP

De Britse regering moet zo snel mogelijk duidelijk maken hoe het nu verder moet na de historische nederlaag van Theresa May. Dat zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker in een eerste reactie op de stemming. "De tijd is bijna op", waarschuwt hij. Ook premier Rutte betreurt de uitslag.

EU-president Donald Tusk reageerde ook snel na de historische stemming. Hij schrijft op Twitter: "Als een deal onmogelijk is en niemand wil een no-dealbrexit, wie zal dan eindelijk de moed hebben om te zeggen wat de enige positieve oplossing is?"

Premier Rutte 'betreurt uitslag' 

"Ik betreur, maar respecteer de uitslag van de stemming in Britse Lagerhuis over huidige brexit-deal", zegt premier Rutte in een reactie.

"Nederland en de Europese Unie staan achter huidig akkoord, maar blijven ons voorbereiden op alle scenario’s. Ondanks deze tegenslag betekent dit nog geen no-deal situatie. Hoe nu verder is aan het Verenigd Koninkrijk."

Teleurstelling

Ook in de Tweede Kamer wordt teleurgesteld gereageerd. "Historische nederlaag voor Britse regering. De belangrijke vraag: komt er een plan B binnen drie werkdagen? En weet iemand een plan te bedenken waarvoor wel een meerderheid is?", zo zegt CDA-kamerlid en brexit-rapporteur Pieter Omtzigt.

'Risico op chaotische brexit'

Ondanks de nederlaag in Londen blijft Juncker de huidige deal benadrukken. "Het uittredingsakkoord is een eerlijk compromis en de beste mogelijke deal. Het beperkt de schade van de brexit voor burgers en bedrijven in heel Europa. Het is de enige manier om een ordelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te waarborgen", zegt Juncker in een schriftelijke reactie.

Volgens Juncker is nu het risico op chaotische brexit toegenomen. "Hoewel we niet willen dat dit gebeurt, zal de Europese Commissie doorgaan met noodmaatregelen om te zorgen dat de EU volledig is voorbereid."

Brexitdeal
Meer van RTL Z:
Brexitdeal afgeschoten, May wankelt, harde brexit dreigt: en nu?

Order! Order! Dit was het beslissende moment bij de stemming.

01:30
De Speaker moest hard zijn best doen om de orde te bewaren op het moment van de uitslag.