Ga naar de inhoud
Brexitstemming

Enorme nederlaag voor May: meerderheid parlement stemt tegen brexitdeal

Beeld © Screenshot Reuters

Een enorme nederlaag voor de Britse premier Theresa May. Maar liefst 432 parlementariërs stemden tegen haar brexitdeal. Het is de grootste nederlaag voor een Britse premier ooit.

"De vraag is of May nu blijft, maar het lijkt erop dat ze een motie van wantrouwen zal overleven", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. Hoe het nu verder gaat, hangt af van welk verzoek uit Londen komt. "EU-landen kunnen natuurlijk altijd een nieuwe list bedenken. Uitstel is mogelijk", zegt Lambie. 

"Opnieuw praten over de deal kan ook, maar EU-landen geven aan dat er nauwelijks aanpassingen mogelijk zijn. Alles hangt af welke koers de Britten nu kiezen."

Plan B en motie van wantrouwen

In principe moet May binnen drie zittingsdagen van het parlement, dat is aanstaande maandag, een plan B voorleggen aan het parlement waarin staat wat haar nieuwe plannen zijn.

Ondertussen heeft Labour, de grootste Britse oppositiepartij, zoals verwacht een motie van wantrouwen ingediend tegen de premier. Daar wordt woensdag over gedebatteerd.

Als een meerderheid van het parlement de regering May naar huis wil sturen start er een periode van twee weken waarin Labour of anderen kunnen proberen een regering te vormen. De kans dat een motie van wantrouwen wordt gesteund, leek eerder vanavond klein.

Brexit uitstellen 

Voorstanders van de brexit binnen de Conservatieve Party van May staan niet te springen om een Labour-regering en zullen een motie van wantrouwen waarschijnlijk niet steunen. Hetzelfde geldt voor voor de Democratic Unionist Party (DUP), de Noord-Ierse partij die de regering May ondersteunt.

Daarnaast neemt de kans toe dat er geprobeerd wordt de brexit uit te stellen. Nu May's brexitdeal is weggestemd kan het Verenigd Koninkrijk proberen de uittredingsdatum van 29 maart met enkele maanden te verzetten. Daarvoor is wel de goedkeuring nodig van alle 27 landen van de EU.

Woensdagochtend vroeg staat een debat gepland in het Europees Parlement, waar europarlementariers in debat gaan met Commissievoorzitter Juncker.

Brexitdeal
Meer van RTL Z:
Brexitdeal afgeschoten, May wankelt, harde brexit dreigt: en nu?

Order! Order! Dit was het beslissende moment van de stemming

01:30
De Speaker in het Lagerhuis moest enorm zijn best doen om de orde te bewaren.