Ga naar de inhoud
Canadees veroordeeld

Doodstraf Canadees in China: 'Onze grootste angst is werkelijkheid'

Robert Lloyd Schellenberg voor de Chinese rechtbank. Beeld © AFP

"Onze grootste angst is werkelijkheid geworden." Dat zegt de tante van Robert Lloyd Schellenberg, de man die in China ter dood werd veroordeeld. Zijn misdaad: drugssmokkel. Al ontkent hij dat zelf.

De 36-jarige Canadees werd al in 2014 gearresteerd. Hij zou van plan zijn geweest 227 kilo drugs van China naar Australië te smokkelen. Afgelopen november kreeg Schellenberg nog een straf van 15 jaar cel te horen, maar nu oordeelde een andere rechtbank dat die straf te mild was. 

Schellenberg zegt zelf voor vakantie naar China te zijn gekomen. "Ik kwam als toerist naar China. Ik ben geen drugssmokkelaar."

China
Lees ook
China veroordeelt Canadees tot doodstraf: diplomatieke spanning loopt verder op

Hartverscheurend

De tante van Schellenberg is ontroostbaar. "Het is hartverscheurend. Je kunt je niet voorstellen wat hij nu moet denken en voelen." 

En ook de Canadese premier Justin Trudeau kan het amper geloven. "China heeft ervoor gekozen om de doodstraf arbitrair toe te wijzen", reageerde hij in een statement.

Reactie China

China haalt hard uit naar de Canadese premier. "Trudeau zou de wet moeten respecteren en moeten stoppen met het maken van onverantwoorde opmerkingen."

De tante van Schellenberg hoopt dat de regering van Trudeau er toch nog in slaagt om hun familielid thuis te brengen. "We bidden voor de veilige terugkeer van onze geliefde."

Niet zomaar een veroordeling

De doodstraf voor Schellenberg lijkt niet helemaal op zichzelf te staan. De relatie tussen China en Canada is sinds eind vorig jaar namelijk snel achteruit gegaan.

Op 1 december werd Meng Wanzhou aangehouden in Canada. Ze is de dochter van de oprichter van Huawei en wordt in de VS verdacht van het schenden van Amerikaanse handelssancties tegen Iran. Op verzoek van de VS is Canada overgegaan tot aanhouding. 

De reactie van China toen: "Iemand gevangennemen zonder daar een duidelijke reden voor te geven is een schending van het mensenrecht."

Na haar arrestatie volgden er drie arrestaties van Canadezen in China.

Nederland
Lees ook
Nederland mengt zich in diplomatiek conflict over Huawei-topvrouw

Het Canadese reisadvies is na de veroordeling geüpdatet. De regering waarschuwt inwoners die in China verblijven of naar het land willen afreizen voor het risico om willekeurig aangehouden te worden.

Het reisadvies voor Nederlanders is niet aangepast. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er voor de meeste gebieden in China geen bijzondere veiligheidsrisico's te melden.