Universtiteit Utrecht

Onafhankelijk onderzoek naar misbruik binnen de Jehova's Getuigen

14 januari 2019 15:04 Aangepast: 14 januari 2019 15:04
Een koninkrijkszaal van Jehova's Getuigen (beeld ter illustratie) Beeld © RTL Nieuws

De Universiteit Utrecht gaat onafhankelijk onderzoek doen naar seksueel misbruik bij de Jehova's Getuigen. Het doel is om helder te krijgen hoe de geloofsgemeenschap omgaat met misbruik in de eigen kring en wat voor invloed dat heeft op de bereidheid van slachtoffers om aangifte te doen.

De onderzoekers van de universiteit willen met betrokkenen praten, waaronder het bestuur van de Jehova’s Getuigen, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) vandaag aan de Tweede Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jehova's getuigen 'paradijs voor pedofielen'

Onafhankelijk onderzoek

De Tweede Kamer had voor de zomer aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek. Dat was naar aanleiding van onthullingen over seksueel misbruik bij de Jehova's Getuigen door dagblad Trouw en RTL Nieuws

Minister Dekker vroeg de jehova’s in eerste instantie zelf een onafhankelijk onderzoek in te stellen, maar daar voelde de gemeenschap niets voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffers eisen onderzoek naar misbruik Jehovah's Getuigen: 'Kinderen lopen gevaar'

Interne rechtspraak

Kamerleden uitten vorig jaar zorgen over de interne rechtspraak van gesloten geloofsgemeenschappen. Attje Kuiken (PvdA) en Michiel van Nispen (SP) wilden weten of er aanwijzingen zijn dat bepaalde groepen ernstige misdrijven niet melden bij de politie, maar enkel de interne procedures volgen.

Dekker deed navraag bij Slachtofferhulp Nederland en de hulporganisatie Sektesignaal. Slachtofferhulp zei dat de meeste slachtoffers met wie zij spreekt niet met ontmoediging te maken hebben gehad. Sektesignaal kan volgens de minister 'niet zeggen of enkel het bestaan van interne rechtscolleges negatief werkt op de aangiftebereidheid van slachtoffers'.

Steve werd misbruikt door een getuige van Jehova

Steve merkte dat de kerk daders de hand boven het hoofd hield. "Terwijl ouderlingen juist slachtoffers bij de hand moeten nemen om naar de politie te gaan."

Meldplicht voor misbruik

Mede daarom wordt momenteel ook gekeken of een meldplicht voor seksueel misbruik haalbaar en wenselijk is. "Een aangifteplicht in geval van seksueel misbruik zou een middel kunnen zijn om de geslotenheid te doorbreken", schrijft de minister. 

Dit staat verder los van het onderzoek van de Universiteit Utrecht. De universiteit hoopt het onderzoek in het najaar af te hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jehovah's Getuigen blijft medewerking justitie weigeren: 'Arrogante minachting voor rechtsorde'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer meldingen misbruik Jehova's Getuigen, maar in gesprek gaan, ho maar

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jehovah's Getuigen houdt documenten kindermisbruik jarenlang binnenskamers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore