769 keer

Medicijnen steeds vaker niet leverbaar: 'Het is dweilen met de kraan open'

14 januari 2019 09:48 Aangepast: 14 januari 2019 11:18

Het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was, is vorig jaar verder gestegen naar 769. Dat is 5 procent meer dan het jaar daarvoor.

Dat blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP. "Het is dweilen met de kraan open. Patiënt en apotheker hebben hier dagelijks enorme last van. De patiënt krijgt regelmatig een ander doosje, omdat de apotheker moet uitwijken naar een alternatief'', zegt Gerben Klein Nulent, voorzitter van de brancheorganisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Anticonceptiepil is terug: apothekers komende weken weer bevoorraad

Anticonceptiepil

In het oog springende tekorten in 2018 waren onder meer de anticonceptiepil en het middel levodopa/carbidopa voor patiënten met de ziekte van Parkinson. De anticonceptiepil werd zelfs op Marktplaats aangeboden.

Verslavingsartsen sloegen alarm toen refusal niet beschikbaar was. Het middel tegen alcoholverslaving is nu weer tijdelijk beschikbaar. Veel tekorten waren er volgens KNMP ook bij de oogpreparaten en antibiotica.

Zenuwpijn, spierzwakte en slopende vermoeidheid door medicijnwissels

Veel medicijnen die Rob van Jaarsveld slikt zijn generiek en wisselen steeds en de gevolgen zijn groot: zenuwpijn, spierzwakte en slopende vermoeidheid.

Preferentiebeleid

De tekorten komen volgens de KNMP onder meer door de wet geneesmiddelenprijzen en het zogeheten preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Daardoor zijn de prijzen de afgelopen jaren 'flink gedaald'.

Voor medicijnfabrikanten is Nederland volgens de KNMP daarom geen aantrekkelijke markt. "Ze houden hun voorraden bewust laag en in het geval van een hapering in het productieproces ontstaan snel tekorten.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Jaarlijks gaat voor 40 miljoen euro aan medicijnen onnodig prullenbak in

Tekorten sinds 2010

Bij de zogeheten preferent aangewezen geneesmiddelen wordt alleen één goedkoop geneesmiddel vergoed door de zorgverzekeraar.

Volgens de KNMP stijgen de tekorten al sinds 2010. Die lopen dit jaar naar verwachting verder op. "We weten nog niet hoe de brexit gaat uitpakken, maar ook hierdoor kunnen problemen ontstaan'', aldus voorzitter Klein Nulent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore