Ga naar de inhoud
Ziekenhuiszorg

Lange wachttijd drijft patiënten tot wanhoop: 'Ik kan pas over een jaar terecht'

Cindy Nieman moet bijna een jaar wachten op een afspraak met een specialist in het ziekenhuis. Beeld © Cindy Nieman

Veel mensen moeten te lang wachten voor een afspraak met een specialist in het ziekenhuis. De wachttijd is soms zelfs bijna een jaar. Het leidt tot ergernis en wanhoop bij patiënten.

Dat blijkt uit tientallen reacties die RTL Nieuws binnenkreeg. Uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws blijkt dat de wachttijden in de ziekenhuiszorg de afgelopen drie jaar flink zijn toegenomen. In veel regio's ligt de gemiddelde wachttijd voor een afspraak met een specialist inmiddels boven de norm van vier weken. 

Cindy Nieman: aanval per twee of drie dagen

"Eind 2017 had ik mijn eerste aanval. Ik werd ontzettend warm en duizelig; bij iedere kleine beweging ging ik direct over mijn nek. Sindsdien heb ongeveer een keer per twee of drie dagen zo'n soort aanval. Stilzitten tot het overgaat is het enige dat helpt.

Overal waar ik kwam stonden ze voor een raadsel. Met mijn evenwichtsorgaan is namelijk niets mis. In oktober 2018 verwees mijn huisarts me naar het duizeligheidscentrum in Apeldoorn. Mijn laatste hoop, aangezien geen enkele arts mij tot nu toe heeft kunnen helpen. Tot mijn grote frustratie vertelden ze mij dat ik pas over een jaar terecht kon.

Ik moet nu dus nog tien maanden wachten. Dat zijn ontzettend veel aanvallen. En die kunnen op ieder moment van de dag komen. Ik heb er echt alles voor over om eerder terecht te kunnen.’"

Leonie ter Steege: bang voor meer klachten

"Ik ben nog steeds niet pijnvrij van een niet geslaagde enkeloperatie twee jaar geleden. Omdat mijn voet eigenlijk scheef staat, ben ik bang dat het uiteindelijk rug- en knieklachten gaat opleveren.

Ik sta echter voor minimaal een halfjaar op de wachtlijst bij de orthopedie in het AMC in Amsterdam, vertraging die ik liever niet heb. Ondanks de pijn ben ik nog mobiel. Ik heb alleen wel sport en dansen moeten opgeven."

Silvia van de Veeke: 16 weken niet autorijden

"Voor mijn gezin zijn mijn oogklachten een probleem. Ik kan bijvoorbeeld mijn kinderen niet meer naar sport brengen omdat autorijden niet verstandig is. Ik heb nooit oogklachten gehad, draag ook geen bril, maar kreeg spontaan last aan mijn ogen. Alsof er zand in zit. Soms zie ik de hele dag wazig, en ben ik constant aan het knipperen en wrijven.

Mijn opticien durfde geen actie te ondernemen omdat hij de klacht niet herkende. Hij zag een soort vlekjes op mijn netvlies. Na doorverwijzing via de huisarts kreeg ik te horen zestien weken te moeten wachten voordat de oogarts mij kon helpen.

In de omgeving Groningen heb ik vervolgens rondgebeld, maar geen enkele oogarts zou tijdwinst opleveren."