Shurandy S. voor de rechtbank

Mocro-maffiazaak: alles over de liquidatie van een onschuldige man

10 januari 2019 07:55 Aangepast: 10 januari 2019 09:16
De moordenaar van Reduan B., Shurandy S., kreeg van de rechtbank 20 jaar cel. Beeld © ANP

De 40-jarige Shurandy S., die wordt verdacht van de geruchtmakende moord op Reduan B., hoort vandaag of en hoe lang hij de gevangenis in moet. S. heeft eerder bekend de moord in Amsterdam-Noord in opdracht te hebben gepleegd, maar weigert de opdrachtgevers bekend te maken.

Met de beloofde beloning wilde hij naar eigen zeggen zijn cokeverslaving financieren.

Het OM wil dat Hilversummer S. een celstraf krijgt van 28 jaar voor de moord. Het slachtoffer was de broer van Nabil B., die een week voor de moord op Reduan door het Openbaar Ministerie werd gepresenteerd als kroongetuige in het onderzoek naar een reeks liquidaties door de Mocro-maffia.

Meest gezochte misdadiger

De moord is volgens het OM 'zonder twijfel' een reactie op de medewerking van Nabil B. met justitie. De kroongetuige heeft verklaringen afgelegd tegen onder anderen Ridouan Taghi, die in verband wordt gebracht met meerdere liquidaties en geldt als de meest gezochte misdadiger van Nederland.

Maar S. verklaarde eerder dat hij 'geen flauw idee had' wie hij vermoordde. Pas toen hij thuiskwam en het nieuws zag, wist hij wat er aan de hand was. "Toen dacht ik: the shit hits the fan." Maar volgens de officier van justitie had hij kunnen weten dat zijn beoogde slachtoffer in elk geval geen crimineel was. S. schoot hem neer onder werktijd, in zijn eigen beletteringsbedrijf.

Bloemen bij het bedrijf van Reduan B. Bloemen bij het bedrijf van Reduan B.

Koelbloedig te werk

De verdachte zat in de hal, liep stil achter de onwetende Reduan aan de trap op en vuurde minstens zes kogels af op zijn hoofd en bovenlichaam. Daarna ging S. naar zijn werk 'alsof er niets aan de hand was'. Volgens de aanklaagster toont dat zijn koelbloedigheid aan. "Dit is geen man die in de war is, hij is volledig toerekeningsvatbaar."

S. verklaarde eerder voor de rechtbank dat hij verslaafd was aan cocaïne en op de automatische piloot leefde. Hem was 100.000 euro beloofd, waarmee hij zijn verslaving kon financieren, maar dat geld heeft hij naar eigen zeggen nooit gekregen. Twee dagen na de moord werd hij opgepakt, na een DNA-match en omdat hij op de camerabeelden stond.

De bekendste liquidaties rondom de Mocro-maffia:

Leden van de Mocro-maffia wilden onder meer een helikopter kapen om een medelid uit de gevangenis te halen.

Doodsbang voor wraak

Gisteren kwam naar buiten dat het slachtoffer Reduan B. doodsbang was voor wraak van crimineel Taghi, omdat zijn broer kroongetuige was. Dat zou blijken uit een reeks WhatsApp-berichten die Het Parool heeft ingezien. De ondernemer uit Amsterdam sliep nauwelijks en concludeerde dat de beveiliging van hem en zijn familie blijkbaar 'niets mocht kosten'. "We zijn niet van belang, we zijn collateral damage (nevenschade)", schreef hij twee dagen voor hij werd vermoord.

Het OM heeft steeds gezegd dat Reduan B. maar beperkte beveiliging wenste toen de kroongetuigendeal openbaar werd. De bekendmaking gebeurde terwijl een groot deel van de familie nog geen beveiliging had.

Emotionele verklaringen

Dat het OM 28 jaar tegen S. eist komt ook doordat de hele familie B. desastreuze gevolgen ondervindt en er geen zicht is op een einde van de dreiging vanuit de onderwereld. Een zus en moeder van Reduan legden daar eerder emotionele verklaringen over af.

Sinds de moord op Reduan moest de hele familie, bestaande uit enkele gezinnen, onmiddellijk in de anonimiteit verdwijnen. Zijn moeder zei dat zij haar dagen vult met verdriet over de dood van Reduan én de angst om nog iemand te verliezen.

Hardwerkend en integer

Volgens de nabestaanden was Reduan een hardwerkende integere man, die wars was van alles wat met criminaliteit te maken had. Hij had veel vrienden en dierbaren, onder wie twee dochters.

De familie hoopt dat verdachte Shurandy S. nooit meer vrijkomt. Ze noemt hem 'meedogenloos', ook omdat hij zijn opdrachtgevers blijft beschermen. Mensen zoals S. 'zijn het grootste kwaad dat bestaat' en zorgen ervoor dat de hele familie nooit meer veilig is, zei zijn zus eerder. In totaal dienden de nabestaanden vorderingen in van ruim 3 ton.

Vijftien jaar cel

De advocaten van S. pleitten voor een celstraf van maximaal vijftien jaar, verwijzend naar soortgelijke zaken. S. kon volgens hen niet meer terug en wilde zijn eigen gezin niet in gevaar brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

OM eist 28 jaar cel tegen Shurandy S. voor doodschieten broer kroongetuige

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore