Geen uitweg

Geen deurklink in escaperoom: Poolse meisjes hadden geen schijn van kans

09 januari 2019 15:17 Aangepast: 09 januari 2019 15:19
Amelia, Julia en Karolina. Drie van de vijf vriendinnen die omkwamen. Beeld © Facebook

De vijf Poolse tieners die vrijdag zijn omgekomen door een brand in een escaperoom hadden geen schijn van kans. Dat blijkt uit onderzoeksdetails waarmee het Openbaar Ministerie van Polen naar buiten is gekomen.

De deurklink van de kamer was verstopt als onderdeel van het spel en de ramen waren dichtgetimmerd en bedekt met gipsplaten. Om zichzelf uit de escaperoom te bevrijden moesten de vijftienjarige meisjes de verstopte deurklink in de kamer vinden.

Er was geen enkele andere manier om in of uit de escaperoom te komen. Ook niet toen er brand uitbrak.

Geen ontsnappingsroute

"Er was slechts één ingang die naar de kamer leidde en er was geen ontsnappingsroute", zegt woordvoerder Richard Gasiorowski tegen Poolse media. Volgens voorlopige bevindingen van het onderzoek is de brand ontstaan door een ontplofte gasfles. De meisjes stierven door koolmonoxidevergiftiging. 

Gezamenlijke begrafenis

Polen rouwt al dagen om de vijf meisjes, die goede vriendinnen van elkaar waren en bij elkaar in de klas zaten. Donderdag is er een gezamenlijke begrafenis van de overleden tieners. Ze zullen naast elkaar worden begraven.

Miniatuurvoorbeeld
Polen in diepe rouw

Meisjes die omkwamen in escaperoom dikke vriendinnen: 'Voor altijd in mijn hart'

De 28-jarige eigenaar van de escaperoom wordt aangeklaagd voor doodslag door nalatigheid. Hem hangt acht jaar gevangenisstraf boven het hoofd. De man zegt onschuldig te zijn. Volgens zijn advocaat is hij kapot van het drama dat zich in zijn escaperoom heeft voltrokken.

Na de verschrikkelijke gebeurtenis heeft Polen opgedragen alle escaperooms in het land te controleren. De kamers die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen, worden gesloten. 

Escaperooms in Nederland

In Nederland is de veiligheid van escaperooms over het algemeen beter geregeld. Dat zei Mike van Hoenselaar, oprichter van Escaperooms Nederland (ERN) eerder tegen RTL Nieuws. "Veel ondernemers in Nederland die een escaperoom hebben, investeren veel tijd en geld in veiligheid."

Miniatuurvoorbeeld
Veiligheid

Hoe veilig zijn Nederlandse escaperooms? 'Extra check kan geen kwaad'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore