Brief aan de Kamer

Britten in Nederland mogen ook blijven bij mislukte brexit

07 januari 2019 17:00 Aangepast: 07 januari 2019 17:46
Archieffoto. Beeld © AFP

Alle Britten in Nederland mogen gewoon blijven, ook als er geen deal over de brexit komt. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in een brief aan de Tweede Kamer. De Britten in ons land moeten in dat geval wél een nieuwe verblijfsvergunning aanvragen.

Met die nieuwe verblijfsvergunning kunnen ze hier vervolgens gewoon blijven werken of studeren. Alle Britten in Nederland krijgen de brief van het kabinet thuisgestuurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Doorbraak brexit blijft uit: 'Risico dat het niet lukt'

Tot juli 2020 de tijd

De verblijfsvergunning is nodig omdat, mocht er in maart geen deal zijn over de brexit, alle 45.000 Britten hun verblijfsrecht verliezen. 

Voor de aanvraag van de verblijfsvergunning krijgen ze tot 1 juli 2020 de tijd. In de periode tussen maart van dit jaar en juli 2020 behouden de Britten hun rechten op verblijf, studie en werk, is te lezen in de brief. 

Deal is beste scenario

Maar zover is het nog niet. Het kabinet blijft hopen op een deal. "Daarin staan namelijk wederkerige, juridisch bindende afspraken met het Verenigd Koninkrijk om de rechten van burgers te garanderen", schrijft Blok in de brief.

De cruciale stemming over de brexitdeal die de Britse premier May sloot met de Europese Unie is volgende week dinsdag, zo werd vanochtend bekend.

Dit zijn de gevolgen voor Nederland van een no deal-brexit

Het is het zwartste scenario: de EU en het Verenigd Koninkrijk worden het voor maart 2019 niet eens over de brexit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore