'Voor altijd in ons hart'

Meisjes die omkwamen in escaperoom dikke vriendinnen: 'Voor altijd in mijn hart'

07 januari 2019 11:48 Aangepast: 07 januari 2019 13:09
Amelia, Julia en Karolina. Drie van de vijf vriendinnen die omkwamen. Beeld © Facebook

Gisteren kwamen de inwoners van de Poolse stad Koszalin bijeen om de slachtoffers van het escaperoomdrama te herdenken en werd de identiteit van de meisjes bekendgemaakt. "Ze zaten bij elkaar in de klas en waren erg close."

Karolina Barabas, Gosia Tymieniecka, Wiktoria Pietras, Julia Pawlak en Amelia Wieczorek waren middelbareschoolvriendinnen. Volgens Poolse media werd de verjaardag van Julia gevierd. Het waren dikke vriendinnen, zei de geestelijke die de herdenkingsbijeenkomst leidde. Op Facebook is te zien dat de meisjes elkaar in veel berichten tagden. 

Getalenteerd

Volgens de Poolse lokale nieuwszender Fakt24 zaten ze in de laatste klas van het gymnasium. Op sociale media worden berichten ter nagedachtenis van de meisjes gepost. "Ongelooflijk getalenteerd, vol charisma, ambitieus en met mooie dromen", schrijft een naaste op Facebook boven een video waarop de 15-jarige Wiktoria zingend te zien is.

"Je passie, liefde voor het podium en prachtige positieve energie waren besmettelijk", vervolgt ze. "Je laat een enorme leegte achter in mijn hart en bent voor altijd in mijn herinnering."

Herdenking

Tijdens de herdenking kwamen er honderden mensen bijeen. "Tijdens een geboorte vloeien er tranen", sprak de bisschop. "Wanneer iemand sterft, gebeurt dat weer. Bij deze meisjes zat er te weinig tijd tussen de eerste en laatste tranen."

Julia Pawlak. Julia Pawlak.
Karolina Barabas. Karolina Barabas.

De uitbater van de escaperoom, een 28-jarige man, is gisteren aangehouden. Hij wordt vervolgd voor dood door schuld, maar pleitte zelf onschuldig te zijn. Een andere medewerker liep zware brandwonden op en ligt nog in het ziekenhuis.

Gasfles

Waarschijnlijk is er in de te kleine ruimte een gasfles ontploft. Volgens de brandweer was er van alles mis met de escaperoom. Ook eerdere bezoekers klaagden over de erbarmelijke staat van de ruimte.

Wiktoria Pietras. Wiktoria Pietras.
Gosia Tymieniecka. Gosia Tymieniecka.
Amelia Wieczorek. Amelia Wieczorek.

Escaperooms zijn in Polen, net als in Nederland, erg populair. Bezoekers worden opgesloten in een ruimte, waar ze door middel van het oplossen van puzzels uit moeten zien te ontsnappen. Na het ongeluk zijn er al dertien onveilige escaperooms in Polen gesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'Nederlandse escaperooms veiliger dan Poolse'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore