Kamer gebarricadeerd

Vrouw (18) vlucht naar Thailand en sluit zich op in hotel: 'Anders vermoordt familie me'

07 januari 2019 09:21 Aangepast: 07 januari 2019 10:17
Rahaf Mohammed al-Qunun. Beeld © Phil Robertson / Twitter

Een 18-jarige vrouw uit Saoedi-Arabië die voor haar familie is gevlucht, heeft zichzelf opgesloten in een hotel op de luchthaven van Bangkok om uitzetting te voorkomen. Mensenrechtenorganisaties roepen op de vrouw, Rahaf Mohammed al-Qunun, niet terug te sturen en toe te staan asiel aan te vragen.

Al-Qunun zou vandaag op een vlucht van Kuwait Airways teruggebracht worden naar Koeweit, waar haar familie is. Op foto's die gedeeld worden op Twitter is te zien hoe ze de deuren van haar hotelkamer met een matras, stoel en tafel heeft gebarricadeerd. Inmiddels hebben de Thaise autoriteiten bekendgemaakt dat ze haar vandaag uit voorzorg niet terugsturen.

Opgesloten

"Ze heeft zichzelf in de kamer opgesloten en zegt dat ze niet zal vertrekken totdat ze mogelijkheid heeft gekregen het VN-Vluchtelingenbureau te spreken en asiel aan te vragen", meldt Phil Robertson, de directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in Azië op Twitter. Volgens hem mogen mensenrechtenorganisaties van de Thaise autoriteiten niet met haar praten.

Zaterdag zou de vrouw tijdens een trip in Koeweit bij haar familie vandaan zijn gevlucht. Ze was van plan een paar dagen in Thailand te blijven om vervolgens asiel in Australië aan te vragen, maar toen ze op het vliegveld van Bangkok aankwam, werd ze naar eigen zeggen uit de rij gehaald door een Saoedisch uitziende man.

Ontsnapping

Die man zei haar te willen helpen, maar in plaats daarvan nam hij haar paspoort af en bracht hij haar naar de Thaise immigratiedienst. Die meldde dat ze haar terug zouden sturen naar haar familie. De autoriteiten in Thailand ontkennen dat ze dat op verzoek van de Saoedische regering hebben gedaan. Ze zeggen dat de vrouw niet de juiste papieren bij zich had voor een visum.

In een interview met The New York Times vertelde Al-Qunun dat ze haar ontsnapping als sinds haar 16de plande. Ze zei dat haar broer en andere familieleden haar vaak sloegen en dat ze eens zes maanden in haar kamer werd opgesloten omdat ze haar haren had laten knippen op een manier die haar familie niet beviel.

Atheïst

"Ze zullen me vermoorden omdat ik gevlucht ben en omdat ik heb gezegd atheïst te zijn", zei Al-Qunun. "Ze wilden dat ik zou bidden en gesluierd door het leven zou gaan en dat wilde ik niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore