Containerramp

Schiermonnikoog grotendeels opgeruimd, maar vrees voor meer puin

05 januari 2019 23:14 Aangepast: 05 januari 2019 23:14
Honderden mensen kwamen om te helpen opruimen. Beeld © ANP

Na een succesvolle opruimdag is het strand van Schiermonnikoog grotendeels schoon. Vrijwilligers, beroepskrachten en militairen hebben ruim 220 ton troep opgeruimd. Het spoelde allemaal aan nadat 270 containers dinsdagnacht in zee vielen.

Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog, zegt dat het zondag niet nodig is om nog naar het eiland te komen om te helpen met opruimen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie bedankt Waddenopruimers, honderden kilo's troep opgeruimd

Troep blijft aanspoelen

Volgens de burgemeester zal er de komende dagen, weken en misschien wel maanden nog rommel blijven aanspoelen. "Ook in de nabije toekomst doen we daarom waarschijnlijk graag een beroep op u."

Op het strand van Schiermonnikoog ligt nog wel veel klein plastic en piepschuim onder het zand en in de duinen. De Koninklijke Landmacht blijft tot en met zondagmiddag op het eiland om de moeilijk bereikbare plekken voor hun rekening te nemen.

Mensen kwamen van heinde en verre om te helpen met opruimen

Militairen, toeristen, eilandbewoners: er waren honderden mensen op het strand van Schiermonnikoog om troep op te ruimen.

Ook in Duitsland

Ook op het Duitse Waddeneiland Borkum, ten noordoosten van Rottumeroog, is een grote opruimactie gehouden, Er spoelden daar ook televisies, matrashoezen, speelgoed en fietsonderdelen aan.

Ongeveer tweehonderd vrijwilligers hebben geholpen op Borkum om rommel op te ruimen. Ze raapten samen ongeveer een vrachtwagen vol aan troep op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ook het vasteland ligt bezaaid met piepschuim: 'Dit is gewoon een ramp'

Minister komt helpen

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat brengt zondag een bezoek aan Schiermonnikoog.

Ze gaat kijken naar de opruimwerkzaamheden en zal praten met militairen en vrijwilligers.

270 containers

De MSC Zoe verloor dinsdagnacht zeker 270 containers. Veel van de containers dreven richting de Nederlandse Noordzeekust.

In de Duitse wateren zijn er tot dusver twintig gesignaleerd. Twee van de overboord geslagen containers bevatten volgens rederij MSC gevaarlijk spul.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook leger gaat helpen bij opruimactie Wadden: 'We kunnen het niet aan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`