Milieuzones ter discussie

Boetes milieuzone Utrecht leveren staat al 3 ton op

27 mei 2015 14:19 Aangepast: 18 december 2015 10:03
Beeld © ANP

De milieuzone die sinds mei in Utrecht is ingesteld, blijkt een lucratieve bron van inkomsten. In bijna een maand tijd werd er voor tenminste 300.000 euro aan boetes uitgedeeld, gemiddeld zo'n 130 boetes per dag, bevestigt een woordvoerder van de gemeente aan RTL Nieuws.

Sinds mei mogen dieselauto's van voor het bouwjaar 2001 het centrum van Utrecht niet meer in. Het kenteken wordt via camera's boven de invalswegen automatisch gecontroleerd aan de hand van RDW-gegevens.

Dieselauto's ouder dan 14 jaar die toch de zone inrijden, krijgen via het Centraal Justitieel Incassoburo automatisch een boete van 90 euro. Verwacht wordt dat de boete in de toekomst wordt verhoogd naar 160 euro. De boete voor vrachtwagens is 220 euro. Met deze maatregel wil de gemeente de luchtkwaliteit in de stad verbeteren.

'Levert niets op'
De automobielvereniging KNAC verzet zich tegen de milieuzones en eist in een kort geding bij de rechter in Utrecht dat er geen boetes meer worden uitgeschreven. ''Milieuzones kosten de belastingbetaler miljoenen en leveren voor het milieu niets op", zegt directeur Peter Staal. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`